Promo banner

A+ A A-

U Ročesteru (SAD) obilježeno rođenje Muhammeda a.s.

U petak, 27. februara, 2010. godine, odmah nakon završetka jacije-namaza, u gradu Ročesteru (Rochester) države Nju Jorka (New York) Sjedinjenih Amričkih Dražava, prigodnim programom i predavanjima, obilježeno je rođenje posljednjeg Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s. Skupu je prisustovao veliki broj džematlija ovog grada. Poslije uvodne riječi imama ovog džemata,  Abdul Gafara, koje se između ostalog  zahvalio prisutnim džematlijama na velikom odzivu,  polaznici vjerske pouke ovog džemata su prisutnim džematlijama: roditeljima, rođacima i prijateljima ponudili ugodan program učeći kratke sure iz Kur'an, salavate, tekbire i ilahije.

IMG_0834

Na kraju programa prisutnima se obratila muallima Aiša Purak i zahvalila se roditeljima za redovno dovođenje djece na vjersku pouku. Apelirala je na  prisutne da preuzmu što aktivniju ulogu u džematu i da stave na rapolaganje džemata svoje talente,  ideja, kao i  slobodno vrijeme. Podvukla je da samo zajedničkim radom i trudom mogu se očekivati izvanredni rezultati u jednom džematu a samim time i zajednici muslimana Amerike i svijeta. Podsjetila je prisutne da je spas u džematu, čvrstoj zajednici i usporedila je zdrav džemat sa dijamantom, najtvrđim mineralom u prirodi. Iskušenja i tegobe žitova ga ne lome, nego stabilan džemat kao i dijamant, blista i lomi životne izazove i teškoće pred sobom a sam ostaje nerascjepljiv. Napomenula je da  je svaka osoba unikatna i da samim time  posjeduje neizmjernu vrijednost i talenat. Ta jedinstvenost je obavezuje da taj Božiji dar  stavi na raspolaganje džematu i Ummetu. Poslije svog kratkong izlaganja riječ je predala Zejti Rastoderu.

Zejto  je održao prigodno predavanje ističući da vjernik potvrđuje svoj islamijjet vjerom u Allaha dž.š. i ljubavlju prema našem Pejgamberu Muhammedu a.s. Zejto je ukratko podsjetio prisutne da je  Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur'anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje."( El-Ahzab, 21 ). Zatim je u svom predavanju nekoliko puta napomenuo da je Poslanika, a.s., poslat  kao milosti svim svjetovima. Istakao je da je Poslanik, a.s., dokaz Božije milosti čitavom čovječanstvu (rahmeten lil alemin).

IMG_0849

Kao i uvijek zahvaljujući našim džematlijama ovaj put posebno: Alidi Odžaković, Halimi Stenaklić kao i sestrama Izeti i Zineti Hamzić prisutne džematlije su bile počašćenje bogatom večerom. Uz večeru, kahvu i ugodan muhabet zatim ugodnim programom i donošenjem salavata na našeg miljenika, Muhammenda a.s. obilježeno je rođenje najodabranijeg Božijeg roba i ovdje u dalekom Ročesteru.

Pripremila: Aiša Purak