Logo

Obavljena dženaza Šemsi Ahmiću iz Tešnja

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

Na Ahiret je preselio Šemso Ahmić, istaknuti tešanjski privrednik, vakif i član IO Medžlisa  IZ-e Tešanj.

dzenaza-tesanj

Njegova eminencija, reisu-l-ulema IZ-e u  BiH dr. Mustafa ef. Cerić je u subotu 02. januara 2010.g. u prisustvu Muftije zeničkog mr. Ejuba ef. Dautovića, glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuada ef. Omerbašića, brojnih imama, rodbine, kolega privrednika, prijatelja i više hiljada džematlija u džematu Ljetinić klanjao dženazu-namaz rahmetli Šemsi Ahmiću, istaknutom tešanjskom privredniku, vakifu i članu IO Medžlisa IZ-e Tešanj.

Kiša, vjetar ni prohladno vrijeme nisu spriječili više hiljada džematlija Tešnja i okoline da prisustvuju dženazi rahmetli Šemse, i kako to reče jedan od starosjedilaca ovog džemata autoru ovih redova: „Od otvorenja džamije 1960. godine  (prva džamija sagrađena i svečano otvorena u bivšoj SFRJ) Ljetinić ne pamti ovoliku rijeku ljudi." Želeći i time naglasiti koliko je rahmetli Šemso bio poštovan i omiljen kod džematlija.

dzenaza-tesanj-1

Nakon ikindije namaza ispred mesdžida u Ljetiniću (koga je izgradio i uvakufio rahmetli Šemso, a pred dušu sina Mehe - šehida) dženazu je predvodio i prisutnima se obratio uvaženi reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Mustafa ef. Cerić, pri tome naglasivši da je došao svjedočiti da je rahmetli Šemso bio dobar čovjek, da je bio istaknuti privrednik i vakif koji je pružao pomoć  ne samo IZ-i  u izgradnji i obnovi vjerskih objekata nego i brojnim povratnicima u RS, i potrebnim širom BiH,..."mogao bih još dosta toga reći o rahmetli Šemsi, ipak o tome kakav je on bio najbolje govori vaše prisustvo u ovolikom broju".

dzenaza-tesanj-2

Poslije ukopa na mjesnom mezarju u Ljetiniću i učenja sura na kaburu (učenje započeo Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović)  dovu je također proučio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

(www.iz-tesanj.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.