Promo banner

A+ A A-

Posjeta studenata Hamilton College-a američkom džematu Utica

U proteklom periodu naš džemat, Bosansko Islamska Zajednica u Utici, imala je dvije velike i značajne posjete. Naime, radi se o posjetama studenata i profesora sa dva koledža/univerziteta, koji ne samo da su poznati i uživaju veliko priznanje u našoj regiji, već su to i dva koledža/univerziteta sa najvećom ocjenom u državi New York, a tako i na području cijele Amerike.

Prvo je uslijedila posjeta studenata Colgate University-a sa profesoricom Georgia Frank 13. novembra 2009. godine, koji su prisustvovali klanjanju džuma-namaza u našoj džamiji. Tri sedmice kasnije, tačnije 4. decembra 2009. godine naš džemat su posjetili studenti sa čuvenog i poznatog Hamilton College. Sama imena ovih koledža govore dovoljno o sebi.

utica-students-hamilton-college

Studenti Hamilton College, njih oko 35, sa profesorima prisustvovali su džuma namzu gore navedenog datuma, a nakon džuma namaza uslijedila je kahva, kolači i razgovor u restoranu u sklopu naše džamije. Nakon toga studenti su krenuli u obilazak džamije i postavljanja različitih pitanja koja su ih zanimala vezano za džamiju, način klanjanja, na koja je odgovarao kao i protekle posjete naš imam Ahmedin ef. Mehmedović.

Cilj ovih posjeta je upoznavanje studenata koji nisu muslimani sa islamom kao vjerom, njegovim praktikovanjem, obavljanjem religijskih obreda/namaza u islamu, i na kraju što najbitnije, upoznavanje sa muslimanima kao sasvim normalnim ljudima bez ikakvih "etiketa" na sebi. Studenti su bili impresionirani ovom posjetom na čemu su se velikodušno zahvalili našoj Zajednici, a posebno imamu koji uspostavio ovu saradnju.

Kao džemat/zajednica koja postojimo nešto više od dvije godine pored mnogih rezultata koje smo postigli veoma smo ponosni na ove poslednje, jer realizujemo principe predstavljanja islama kao vjere na jedan fin, kulturan i dostojanstven način, a što nam je i dužnost.

Hvala Uzvišenom Allahu koji je odabrao nas kao "ambasadore" Svoje vjere na ovim prostorima!

(www.dzemati.org)