Logo

Veče Kur`ana, ilahija i kasida

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

Islamska zajednica džemat Fedžr  povodom obilježavanja  Nove 1431. muslimanske godine  priredila je Bošnjacima Minhena  veoma bogat vjerski program. Naime u prepunoj sali  Studenthausa   više od 400 bošnjaka uživali su slušajući riječi Kur`ana koje su učili najbolji učači sa Balkana, hafiz Aziz Alili, hafiz Senad Podojak i hafiz Fuad Seferagić.  Nakon uvodnog dijela programa koji je započet ilahijom Talela Bedru alejna koju je izveo hor Fedžr započet je program Kur`ana ilahija i kasida  koji je trajao tri i po sahata.

IMG_2669

U prvom bloku programa prisutni su uživali slušajući riječi Kur`ana koje su učili hafizi a zatim je dalji dio programa bio obogaćen ilahijama i kasidama koje su izveli hor Fedžr, hafiz Senad Podojak i hafiz Fuad Seferagić. Na kraju prvog dijela programa prisutnima je priređeno jedno prijatno iznenađenje. Naime jedna njemica Ilona je izašla na binu i pred Izet ef. Bibićem kao i pred svim prisutnim izrekla riječi šehadeta i tako se vratila vjeri Islamu. Sestra Ilona je 6 osoba koja je u zadnje 3 godine izrekla riječi šehadeta pred Izet ef. Bibićem. Njene riječi šehadeta pratili su tekbiri prisutnih u prepunoj sali, a taj prizor je naveo suze radosnice kod sestre Ilone ali i kod mnoge braće i sestara koji su gromkim glasom izgovarali riječi tekbira.

IMG_2504

Nakon pauze i zakuske koju su pripremile vrijedne ruke naših sestara započet je drugi dio programa. Drugi dio je započeo Mustafa Širbić koji je tokom cijele večeri citirao stihove i razne recitacije koje su izazivale suze prisutnih koji su slušali njegov mudar i umiljat govor. Nakon toga prisutnima se predstavio i dječiji hor Hud-Hud koji je sastavni dio džemataskog hora Fedžr. Mališani su ilahijom i recitacijom izazvali velike aplauze kao i osmjehe prisutnih.

IMG_2664

Aziz Alili je nastavio program izvođenjem ilahija i kasida, a pri kraju programa na binu su izašla sva tri hafiza koji su učenjem ilahija i kasida u horu zadivili prisutne. Na samom kraju programa doživjeli smo još jedno iznenađenje koje je bilo pripremljeno za Izet ef. Bibića. Naime kad je efendija  trebao da se obrati skupu, bošnjačka omladina Minhena pozvala je svog šejha Izet ef. Bibića na binu  i tom prilikom su mu uručili zahvalnicu i potvrdu o rezervaciji četvoro dnevnog odmora za njega i njegovu porodicu. " Izet ef, ti sa nama provodiš  više vremena nego sa tvojom porodicom, da nije tebe bilo sigurno mi danas ovde ne bismo bili, zato molimo Allaha dž.š. da te nagradi i da nam te sačuva, ti si nas pokrenuo i učvrstio u Allahovoj vjerute  zato mi, omladina, želimo da ti se na jedan ovakav skroman način zahvalimo a glavna nagrada je kod Gospodara.", bile su riječi Adnana Terzića, predstavnika bošnjačke omladine Minhena. Kad se naš Izet ef. Bibić ispeo na binu, cijela sala je ustala na noge i uz  aplauze pokazala počasti spram našeg efendije koji je svojim radom pokazao kakav treba biti jedan imam (vođa).

IMG_2527

Ovo veče je pokazalom, kako je to spomenuo Halil Zornić predsjednik zajednice, da Bošnjaci žele da se okupljaju i slušaju Kur`an i Ilahije.

Ovo je prvi puta da se u Minhenu oraganizira ovakvo veče a nadamo se ne i poslednje.

 

Priredio:  Mersad K.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.