A+ A A-

Doček Nove hidžretske godine u Sisku

Po prvi put Sisčani su imali prigodu prisustvovati javnom svečanom obilježavanju Nove 1431. hidžretske godine. Inicijativa je to Medžlisa islamske zajednice Sisak kojoj su se pridružila i pokroviteljstvom podržala sva bošnjačka tijela grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije. Tako je dana 16.12.2009. godine (srijeda) održan 1. koncert povodom Nove 1431. hidžretske godine pod nazivom „Nek se srca otvore" u Domu kulture: Kristalna kocka vedrine s početkom u 19 h. Sav kapacitet dvorane sa 408 mjesta bio je mali da primi sve goste, džematlije, građane Siska ali i visoke zvanice na čelu sa gradonačelnikom grada Siska Dinkom Pintarićem, dožupanicom Mirom Harcet te predsjednikom Mešihata muftijom Ševko ef. Omerbašićem. Tekbiri u izvođenju reprezentativnog hora Gazije iz Bužima i prelijepo učenje Kur'ana Sinanudina ef. Bajrića otvorili su svečanost u kojoj su se nizale najljepše ilahije i kaside, misli i poruke. Poseban scenski nastup imale su Gazije iz Bužima jer je dio hora bio obučen u sufijske nošnje i sjedili su u halki te prezentirali derviški zikr, dok su ostali članovi stojali iznad njih. Hor „Selsebil" Medžlisa Rijeka sastavljen od djevojaka dao je harmoniju i nježnost u izvođenju ilahija u odnosu na muški hor Gazije. Da je kojim slučajem ovo bio festival ilahija, najteže bi bilo izabrati koja je ilahija bila ljepša ili koji hor je imao bolju izvedbu. Sinanudin ef. kroz svoju izvedbu je promovirao svoj prvijenac „Taifska utjeha" dok su Gazije promovirale svoju „Džennetsku huriju".

sisakn4

U svojem obraćanju gradonačelnik Siska Dinko Pintarić čestitao je Novu hidžretsku godinu te govorio o muslimanima i Bošnjacima kao narodu koji je dao nemjerljiv doprinos gradu Sisku od Domovinskog rata kada su muslimani branili ovaj grad do danas kada svojim vjerskim i kulturnim manifestacijama prezentiraju svoje vrijednosti i promoviraju svoje običaje. Muftija Omerbašić nakon čestitanja Nove hidžretske godine, kazao je kako prednost želi dati izvođačima i mladim imamima da govore.

Najavljen kao novi magistar političkih znanosti iz imamskih redova Mirza ef. Mešić govorio je o aspektima i porukama Hidžre promičući suštinu Hidžre u ostavljanju svega štetnog i beskorisnog za pojedinca i Zajednicu. U svom obraćanju glavni imam sisački  Alem ef. Crnkić u ime domaćina i organizatora iskazivao je svoju sreću i ponos što po prvi put svečano se obilježava Nova 1431. hidžretska godina, rekavši između ostalog kako je sretan i ponosan što živi u gradu i državi gdje se cijene i prepoznavaju religijska raznolikost i multietičnost ali će biti još sretniji i ponosniji kada dočeka dan u kojem će gradonačelnik njegovog grada i županica njegove Županije sudjelovati u polaganju kamena temeljca za buduću džamiju u Sisku.

Posebne ovacije pored hora Gazije imali su mektebski mališani Medžlisa Sisak koji su uz stručnu pomoć Aseme Kurtović pripremili nastavni sat „Hidžra" kojeg su na zanimljiv i simpatičan način realizirali na pozornici uz prezentaciju.

U drugom dijelu programa sevdalinke i bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Nur" iz Siska sa koreografijama imali su vodeću ulogu. Mehmed Goražda i Munib Huzejrović kao iskusni vokalni solisti sevdalinke podigli su atmosferu, ženski gradski zbor iz Bužima vjerodostojno je izveo sevdalinku „Emina", a za kraj, kako kažu, šećer. Voditeljica Karmen Valenta pozvala je predsjednike svih bošnjačkih tijela kao suorganizatore i glavnog imama ispred Medžlisa kao glavnog organizatora da podijele prigodne paketiće djeci koja su u dvorani. Na pozornici su se pridružili predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Sisak Dr.h. Hašim Smlatić, penzionisani imam Fuad ef. Karaga te sisačke muallime Amila i Ilvana.

Poseban dječiji doživljaj te radost prilikom uručivanja i primanja lijepo ukrašenih paketića.

I ovaj koncert je pokazao i dokazao kako zajedništvom u plemenitim projektima i ciljevima sve može uspjeti.

Priredio: Alem Crnkić