A+ A A-

Novi projekti Medžlisa Islamske zajednice Mostar

Nakon što je uspješno realiziraog projekta revitalizacije davno porušene Roznamedžijine medrese Medžlis Islamske zajednice je odnos prema zaštiti i unaprijeđenju vakufske imovine svrstao u sam vrh prioriteta djelovanja Islamske zajednice u Mostaru.  I vakufska imovina kao i svaka druga u Mostaru, tokom minulih stoljeća bila je izložena vremenskom propadanju, usljed finansijskih poteškoća prepuštena ruiniranju.

„Poslije obnove džamija Medžlis IZ Mostar budnu pažnju posvetit će zaštiti i revitalizacije vakufskih zgrada te osmišljavanju njihove uloge u aktuelnom trenutku kroz kontekst institucije vakufa. Većina ranijih vakufnama odnosila se na vrijeme i okolnosti kada su podizani i utemeljeni vakufi. S punom širinom u pristupu i punom odgovornosti prema zahtjevima vremena Medžlis IZ Mostar je izradio planove za funkcionalnu revitaizacije vakufske imovine, zemljišta i prostora", ističe predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.  Od pet planiranih, s različitom svrhom i funkcijom na različitim lokacijama u gradu i okolini, ovih dana Medžlis IZ Mostar otpočet će sa realizacijom dva kapitalna projekta: izgradnjom Doma za stare osobe u Podveležju i izgradnjom administrativno-poslovno zgrade u Mostaru.    

 

Četverosprtana poslovna zgrada 

Četverospratna administrativno-poslovna zgrada biće izgrađena u neposrednoj blizini autobuske i željezničke stanice u Mostaru. Ovaj investicijski projekat u svojoj naravi proteže se kroz nekoliko društevno kulturoloških segmenata, od kojih je najvažniji očuvanje i zaštita vakufske imovine. Projekat će biti realiziran na građevinskom zemljištu koje je proteklih denecija bilo potpuno zapušteno i bez ikakve društveno-javne uloge.

Stambeno-poslovna-zgrada

Projektom se predviđa izgradnja savremenog administrativno - poslovnog objekta dimenzija 21,0 x 48,0 m. Prilaz objektu je omogućen s važnih gradskih komunikacije u gradu. Isprojektovane su dvije etaže ispod nivoa zemlje (predviđene za parking), prizemlje, tri karakteristične etaže i mansarda. Visina objekta bit će 19,70 m.

Projekat poslovno-administartivne zgrade po aktuelnim arhitektonskim standardima u svijetu uradio je renomirani stručnjak za arhitekturu prof.dr. Amir Pašić. Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Mostar, Ramiza Jelovca vrijednost ove investicije iznosi oko 5 miliona maraka. „Koristimo se ovom prilikom da pozovemo sve zainteresirane  privredne organizacije, udruženja i druga pravna lica da investiranjem u izgradnju ovog centra unaprijed osiguraju i zakupe prostora koji će koristiti u budućnosti. U ovoj kategoriji finansijskog plana do sada imamo nekoliko zainteresiranih pravnih subjekata", ističe Jelovac.  

 

Centra za stare osobe u Podveležju

 Drugi projekat, izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju, po svojoj naravi mogao bi biti višenamjenski koristan. Naime, poslije agresije na BiH u spaljenom Podveležju zbog činjenice da je centar sela, niz padinu, spušten za oko jedna kilometar izgrađena je potpuno nova džamija, dok su ruševine i ostaci stare džamije ostali netaknuti. Potaknuti idejom profesorice Dinke Pašić,  koja je jednoj usamljenoj starici u Mostaru izgradila malu kućicu, ali i činjenicom da se u posljednje vrijeme među muslimanima pojavljuje sve više staraca i starica bez porodične zaštite Medžlis IZ Mostar je izradio plan da u blizini stare džamije u Podveležju izgradi ovaj Centar za stare osobe.  „Mislimo da je ovo jako atraktvina lokacija i da se ona mora urbanizirati na ovaj način, kako bi postala primjer izgradnje i novog načina razmišljanja investitora, humanitaraca i nadležnih institucija. Medžlis IZ Mostar planira na ovom području izgraditi još nekoliko sličnih objekata koji bi bili identični sa ovim i bili bi iste namjene", kaže Jelovac.    

Centar-za-stare-osobe-Podvelezju

Objekat Centra za stare osobe činit će kompleks zgrada, koji imaju sve sadržaje i infrastrukturu za samostalno funkcioniranje. Kompleks se sastoji od četri stambena objekta, od kojih je jedan prizemni, jedan se sastoji od prizemlje (suterena) i sprata, a dva objekta se sastoje od prizemlje (suterena) i dva sprata. Projektovani su zajednički prostori, administartivni dio, dok je ostali prostor urbaniziran, osvjetljen i predviđen je praking prostor uz pristupnu cestu. Stambeni prostori su istih dispozicija i u njima je predviđeno dvanaest stambenih jedinica u kojima može braviti 12- 48 osoba. U komplesku se nalazi džamija sa šadrvanom, pristupni trg, rampa, stepenište, šetnica, zelene površine, prostor za otpad, agregat, čatrnja, septik, upojni bunari, zelene površine i praking prostor. Vrijednost radova na izgradnji ovog centra, prema riječima predsjednika Medžlisa Ramiza Jelovca, procjenjuje se na milion i po maraka.

 

Priredio: Hasan Eminović