Promo banner

A+ A A-

Bajramska akademija u Tešnju

U ponedjeljak; 30.11.2009.g. (četvrti dan Kurban Bajrama 1430.h.g.) u prepunoj velikoj sali Centra za kulturu u Tešnju održana je 13. bajramska akademija "BAJRAM MUBAREK" u organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, uz učešće 195 učenika iz svih osnovih škola sa područja ove općine sa uspješnim domaćinom OŠ "Rešad Kadić" Tešanj.

Akademija-Tesanj

Čast da otvori akademiju pripala je školi domaćinu, a brojnim posjetiocima su se prigodno obratili  i Bajram čestitali Enver ef. Kurtić prof., imam Čarši-džamije u Tešnju koji mijenja glavnog imama do njegovog povratka sa hadža i Suad Huskić pomoćnik Nečelnika Općine Tešanj.

Na početku akademije suru EL-KEVSER proučio je Ahmed Okanović učenik OŠ "Rešad Kadić" iz Tešnja, a potom hor ove škole izveo ilahiju "Na izvoru".

Enver ef. Kurtić i Suad Huskić su prisutnima u ime glavnog imama, Medžlisa IZ-e, Načelnika i Općine Tešanj te u svoje lično ime čestitali Bajram i pohvalili nastavnike i učesnike programa za uloženi trud, a Suad je posebno istakao i dobru saranju Medžlisa IZ-e Tešanj sa školama na ovom području iz koje je proizašla i ova 13. po redu bajramska akademija.

Hor ilahija i kasida OŠ "Abdulvehab Ilhamija" iz Kaloševića je izveo ilahije: "Bajram dolazi"  i "Fatima Ez-Zerhra" a recitatorska sekcija OŠ "Džemal Bijedić" Miljanovci, je uz prigodnu laganu muziku i slajdove potresnih slika,  izvela dirljivu recitaciju  "Tebi gospođo Evropo".

Uz zanimljivu scensku postavu, hor ilahija i kasida OŠ "Huso Hodžić" iz Tešnja interpretirao je ilahije "Teku rajski potoci" i "Sabahski ezani", poslije kojih je folklorna sekcija OŠ "1. mart" Jelah dodatno podigla dobro raspoloženje prisutnih.

Akademija-Tesanj-1

Već afirmisana horska sekcija OŠ "9. septembar"  Medakovo je na izuzetno visokom nivou interpretirala ilahije:  "Bejtullahov crn ogrtač"  i  "Srce ima vrela dva", nakon kojih je u solo izvedbi učenik OŠ "Gazi Ferhad-beg" Jablanica izveo ilahiju "Hej Ašici".

Privilegiju da dva puta nastupi imala je škola domaćin koja je u ovom dijelu sa učenicima iz Planja izvela ilahiju "Bajrak Islama", nakon koje je dramska sekcija OŠ "Mustafa Mulić" iz Šija briljanstnim nastupom u skeču "Babine muke" izmamila osmijehe na lica prisutnih, a jak aplauz podrške obrađenoj temi. 

Nak kraju programa folklorna sekcija OŠ "Kulin Ban" iz Tešanjke je na noge podigla sve prisutne izvedbom "Koreografije iz mog kraja".  O kvalitetu ovog nastupa govori činjenica da je ova  sekcija u sklopu KUD Tešanjka na 11. svjetskom takmičenju u aprilu ove godine održanom na Kipru zauzela prvo mjesto. 

(www.iz-tesanj.ba)