A+ A A-

Bajram u Bosanskoj Kostajnici

I ove godine u Bosanskoj Kostajnici Kurban bajram je okupio veliki broj vjernika u Azizija džamiji kako bi samim klanjanjem bajram namaza upotpunili bajramske radosti.

O značaju bajrama i obavezama vjernika, u predbajramskoj hudbi govorio je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica Haris ef. Ahmić, koji je i ovom prilikom istaknuo islamske vrijednosti u svakodnevnom životu kao i odnosu vjernika i džamije.

B-kostajnica-bajrama-namaz-2009

Bajram u Bosanskoj Kostajnici je praznik koji pored uzvišenog vjerskog značaja za ono malo Muslimana što ostadoše u ovom gradu, znači ponovno okupljanje i  druženje na jednom mjestu kako samih kostajničana, tako i onih koji davno prestadoše biti baš ti. Ipak, nostalgija za rodnim krajem i učenje Fatihe nad kaburima najmilijih nakon bajram namaza, razlog su obaveznog dolaska u Bosansku Kostajnicu i klanjanje bajram namaza baš tu.

 

Članovi omaldinskog kluba u akciji

Omladinski klub „Azra" koji djeluje pri Medžlisu IZ Bosanska Kostajnica samo nakon dva mjeseca od svog osnivanja pristupio je realizaciji svojih zacrtanih ciljeva. Ovaj put radi se o uređenju potkrovlja mektebskih prostorija gdje se predviđa osposobljavanje nekih 150 m2 korisne površine koje bi bile namjenjene upravo njima.

B-Kostajnica-ucesnici-prve-akcije

S obzirom da je Mežlis IZ prije nekoliko godina dobio donaciju od strane Federalnog ministarstva za izbjeglice, a koja se odnosi na cjelokupni građevinski materijal, zbog nedostatka financijskih sredstava, a i zbog prioriteta izgradnje Azizija džamije, taj materijal je do sada stajao. Dogovoreno je da se svi članovi uključe u ralizaciju ovog projekta uz prisustvo samo jedne stručne osobe čije će troškove u skladu sa svojim mogućnostima finansirati sam Medžlis. S toga Omladinski klub „Azra" zamoljava sve pojedince ili grupe koji bi željeli pomoći ovu akciju da svojim dobrovoljnim prilozima mogu to učiniti putem žiroračuna Medžlisa: 562007000131296 sa naznakom za Omladinski klub „Azra".

 

Priredio: Mesud Hurtić