A+ A A-

Hatma dova u džematu „Deer park“ Melbourne

U nedjelju, 15.11.2009. u Islamskom Centru „ Deer Park" održane su hatme polaznika vjerske pouke. Naime, 24 polaznika mektebske nastave su uspješno završili hatmu Kur'ani Kerima u ovoj mektebskoj godini i u nedjelju su javno pred džematom i gostima pokazali ono što su i naučili u toku pohađanja mektebske nastave. Uistinu lijep dan, u Melbournu oko 30 stepeni, prelijep ambijent u džamiji , jer se odazvao veliki broj džematlija, ukrašen je programom naših polaznika mekteba koji su završili hatmu.

hatma-dova-dir-park

Program je počeo odlomkom iz Kur'ana i iskazivanjem dobrodošlice Muhamed ef, koji je u svome uvodu poselamio sve prisutne i naglasio važnost ovog velikog događaja u jednom džematu, jer su ovakve svečanosti garant uspjeha i opstanka Bošnjaka ma gdje oni bili i živjeli. U cjelokupnom opstanku Bošnjaka i njihovog identiteta i u Bosni i Hercegovini a posebno van njenih granica gdje god Bošnjaci žive, ogromnu ulogu ima mektebska nastava, jer kroz mektebsku nastavu naša djeca uče o svojim vrijednostima koje čuvaju jedan narod da opstane a te vrijednosti su: vjera, kultura, tradicija, jezik, moral, porodica... Nakon zahvale Džematskom odboru, roditeljima i džematu na podršci Muhamed ef. je završio svoje obraćanje, a program se nastavio sa svojim tokom. Polaznici su se počeli predstavljati učenjem Allahove Riječi, a učili su sljedećim redoslijedom: Edita, Emina i Fatima Glamočić, tri sestre, zatim Fatima Đidić, Amina Alić, Edina Šahbegović, Asima Ćatić, Ramiza Šečić, Emina Husanović, Emina Sinanović, Belma Telalović, Merisa Pašević, Ahmedina Suljić, a nakon jedne lijepe ilahije nastavili su učiti Kur'an, Mujo Glamočić, Faruk Đidić, Himzo Polimac, Enver  i Imran Malkić, Muradif Lisić, Mustafa Gluhić, Faris Frljak, Medin Dautović, Abdullah Omerčić, Armin Ekić, ukupno 24 polaznika. Poslije predstavljanja polaznika sa učenjem Kur'ana prešlo se na drugi dio programa a to je postavljanje pitanja polaznicima od strane Muhamed ef. i naravno odgovori učenika. Iz odgovora naših polaznika svi smo se mogli okoristiti i podsjetiti na ono gradivo koje nam svakodnevno treba u izvršavanju islamskih propisa.

U nastavku programa Muhamed ef. je najavio i posebnog gosta, prof. Jasmin ef. Bekrića, kome nije bilo teško da u svojstvu izaslanika Mešihata IZ u Australiji dođe na ovu našu svečanost. Jasmin ef. je u svom govoru i istakao da mu je najdraže prisustvovati ovakvim svečanostima, jer nam djeca i omladina koja dolazi u džamiju garantuje svijetlu budućnost  i u ovoj dalekoj zemlji. Kako je i sam naglasio da su pitali jednog učenjaka da kakva je budućnost tog i tog naroda, a on je odgovorio „ vidite šta njihova omladina radi, s kim se druži, o čemu razgovara, čime se zanima, i kada to vidite znaćete kakva je budućnost tog naroda", a ovaj današnji skup potvrđuje da mi ovdje imamo svijetlu budućnost i daje nam za pravo da budemo optimisti, ali uz ogroman rad na svim poljima naročito rad sa djecom i omladinom. Jasmin ef, je naglasio važnost očuvanja institucije Islamske Zajednice kao jakog tijela koje okuplja i uvezuje nas Bošnjake u čitavom svijetu. Naravno čestitao je na ovom velikom uspjehu i polaznicima i imamu i Džematskom Odboru i zahvalio se svim prisutnim na dolasku i gostoprimstvu.

Uslijedio je i najljepši trenutak za polaznike a to je dodjela diploma i nagrada koje je obezbjedio Džematski Odbor, a dodjelu je izvršio predsjednik džemata g. Sead Šahbegović, koji se zahvalio svim prisutnim na dolasku i podršci u svim aktivnostima u džematu, jer u džematu se planira izrada veoma značajnih projekata za koje treba podrška svakog džematlije.

Prelijepim glasom nas je počastio g. Zemri Idrizi, koji je proučio odlomak iz Kur'ana, a dovu je proučio Jasmin ef. za proučenu hatmu.

Nakon dove, svi prisutni su nastavili druženje u našem Islamskom Centru a lijepim ručkom sve prisutne su počastili roditelji djece koja su završila Hatmu, jer je ovo za njih bio zaista poseban događaj, a mi svi upravo iz našeg djetinjstva pamtimo hatme iz naših džemata.

I na kraju nam preostaje samo da uputimo dovu Allahu dž.š. da našoj djeci i svima nama Kur'an bude vodič u životu, da Allah dž.š. sačuva i nas i našu djecu gdje god da se nalazimo od svake vrste iskušenja, i da Allah d.š. nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli da organizujemo hatme na ovako visokom nivou. A to su (Džematski odbor, roditelji, snimatelj, svi naši mediji u Australiji: radio ZZZ, radio SBS, Bosna Magazin, Website Mešihata, i dr).

Pripremio: Muhamed ef. Đidić