Logo

Ispraćaj hadžija iz Siska

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

Dva značajna događaja koja su obilježila ovu godinu u Medžlisu IZ-e Sisak su: početak organiziranog pohađanja islamskog vjeronauka u srednjoj školi i odlazak 6 sisačkih džematlija na hadž.

Hadzije-Sisak

I dok prvi događaj svjedoči kur'anski imperativ prvih riječi Objave i važnost moralnog educiranja mladih naraštaja, adolescenata koji su na vjetrometini izazova modernog vremena, dotle drugi čin i trenutak svjedoči krunu spoznaje temeljnih istina vjere i komplementarnost islamskog življenja.

Svaki od ovih događaja na svoj način svjedoče i ukazuju da istinski trud za plemenite ciljeve i imanska snaga i ljepota islamskog življenja mogu projicirati lijep sklad i sliku o Zajednici koja kontinuirano svjedoči preko 40 godina o generacijama onih koji su gajili svoj identitet bez obzira na vrijeme i mjesto.

U subotu 07.11.2009. prostorije Medžlisa IZ-e Sisak bile su ispunjene ljudskim emocijama koje su nosile radost, tugu, sreću i ponos, a nadasve želju i htijenje za islamskim načinom života. Sve 4 prostorije Medžlisa bile su tijesne da prime preko stotinu prijatelja, rodbine, sisačkih džematlija koje su došle podjeliti radost i sreću sa ovogodišnjih 6 budućih hadžija.

Radost i sreća zbog ovogodišnjih hadžija, ponos jer se to dešava u jednom Sisku, tuga jer svatko je iskazao svoju žal što nije ovogodišnji hadžija i želju i htijenje da se to što prije ostvari. Sve te emocije bile su kulminirale tijekom obraćanja mr.sc. Aziza ef. Hasanovića, izaslanika zagrebačkog muftije koji o hadžu nije mogao govoriti drugačije nego emotivno, o svim tim mjestima kojima hadžije hode, simbolici tih mjesta ali i vrijednosti hadža.

Fuad ef. Karaga u ulozi domaćina-moderatora predstavio je i prozvao ovogodišnje hadžije kazavši o svakom pokoju riječ ali se nije mogao oduprijeti emocijama kada je prozvao „njemu tri drage osobe koje ove godine ispraća, a to su njegov imam, kćerka i zet. Pored njih na hadž odlaze i njegove dvije sestre iz Bosne.

Alem ef. Crnkić se obraćao ispred ovogodišnjih hadžija rekavši kako mu je prvi put nakon dugo vremena stala knedla u grlu i da mu je teško govoriti ali prenio je kako su svi oni već u mislima na časnim mjestima i zamišljaju kakav će biti prvi susret sa Bejtullahom.

Dr. Hašim Smlatić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa koji ove godine putuje treći put na hadž, kratko je poselamio sve prisutne zahvalivši se na odazivu.

Ambijent i atmosferu dodatno su uljepšale sisačke muallime Amila, Sajma i Ilvana koje su pokušale dočarati hadž kroz tri ilahije o hadžu. Dvojica imama Haris ef. Ahmić iz Bos. Kostajnice i Nezir ef. Hodžić iz Tržačke Platnice svojim učenjem Kur'ana dali su kur'anske najvažnije poruke.

Sve je završeno ikrar-dovom i druženjem uz posebnu prigodnu tortu za hadžije u prostorijama Medžlisa.

I na kraju imena ovogodišnjih sisačkih hadžija: Alem ef. Crnkić, Dr. Hašim Smlatić, Šaban Kadrić, Ilijas i Mersiha Hajdarević te Muharema Havić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.