Logo

Džemat Fedžr na danima Balkana u Minhenu

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

Svake godine se pod generalnim pokroviteljstvom grada Minhena održavaju tradicionalni dani Balkana, na kojima predstavnici različitih  zemalja  Balkana imaju mogućnost da kroz vjesrki i kultorološki način predstave zemlju ili mjesto iz kojeg dolaze. U prepunoj sali kulturforuma Minhen našli su se šarenoliki štandovi od klubova koji predstavljaju zemlje Balkana do kulturno umjetničkih društava . Među svim tim štandovima po prvi put ove godine bio je i štand jedne bošnjačke zajednice, Džemata  Fedžr.

Dzemat-Fedzr-1

Ono što se dalo primjetiti jeste da je ovaj štand bio najposjećeniji od svih drugih štandova i izlagača. Mnogi prolaznici su bili zainteresirani za islam, te za islamska učenja. Naravno to uopšte ne čudi s obzirom na ovu medijsku hajku koja se danas svugdje  u svijetu vodi protivu islama. Naš imam Izet ef. Bibić  je imao pune ruke posla odgovarajući na mnogobrojna  pitanja koja su mu podstavljali prolaznici.

Na ovoj manifestaciji se isto tako moglo primjetiti veliki broj bošnjaka koji nažalost nemaju skoro nikakvog kontakta sa nijednom bošnjačkom zajednicom u Minhenu.

Aktivistkinje ovog džemata se nudile mogućnost  probanja marama (hidžaba)za žene. Dobar dio žena vidio je toga dana kako bi prelijepo izgledao sa hidžabom.

Dzemat-Fedzr

Isto tako učesnica džematskog hora  Dženita Crnovršanin se cijelom skupu obratila sa jednom ilahijom na engleskom jeziku i tako izmamila velike aplauze prisutnih u sali.

Priredio: Adnan Terzić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.