A+ A A-

Vjerska pouka u Rochesteru

U saradnji sa Abdul-Gafarom,  imamom Turske Džamije, u  gradu Ročesteru države Nju Jork, a na inicijativu muallime Aiše Purak, 24. oktobra 2009. godine, je sa radom počela vjerska pouka. Vjeronauka se održava svake subote sa početkom u 10 h i traje do 16 h. Polaznici vjerske pouke su organizovani u dvije grupe. Muallima Aiša podučava polaznice vjeronauke, žensko odjeljenje: Akaidu, Ibadetu i Ahlaku, dok imam Abdul-Gafar podučava muško odjeljenje kur'anskom pismu. Zatim slijedi pauza u koju je uključen zajednički ručak i klanjanje podne namaza. Nakon obavljenog podne namaza i ručka, muallima Aiša predaje muškom odjeljenju: Akaid, Ibadet i Ahlak, dok muallima Rabija, poreklom iz turske,  podučava žensko odjeljenje Kuranskom pismu. Trenutno je četrdeset registrovanih polaznika vjeronauke a nove registracije pristižu svakim danom.

vjeronauka_rochester

Mnogi roditelji su s nestrpljenjem pričekivali da se ponovno uspostavi vjeronauka u ovom gradu. Džematlije nisu krile svoju radost pa čak ni suze 24. oktobra 2009. godine. Ovog dana u prostorijama Turske džamije, na dan  registracije polaznika vjeronauke, bilo je i dirljivih a i  šaljivih momenata. Džematlijke Ročestera, upisujući svoju djecu na vjeronauku, prisjećale su se svojih odlazaka i doživljaja s njihove vjeronauke.

Džematlijka Halima Stanaklić, rodom iz Kamenice kod Doboja, se prisjeća obaveznog donošenja drveta kad se pođe u mekteb. Kako Halima kaže: "Možes sve zaboraviti ponijeti u džamiju ali drvo - NE. Ako se drvo zaboravi valja ti se vratiti kući po drvo, ili ako je hodža dobre volje, možeš drugi put donijeti dvoje." Druga džematlijka Zineta Hamzić, rodom iz Kamenice kod Doboja, se prisjeća njenih mektebskih dana  a posebno učenja mevluda i ilahija. Zinetino lice sija od sreće dok se prisjeća njenog učenja mevluda i ilahija i druženja u džamiji. Džematlijka Fatima Haziri iz Prijedora, kaže da je ovo jedan od njenih najsretnijih dana u Americi. "Sad znam da će  mi neko proučiti fatihu" konstatuje Fatima. Jedan od džematlija kaže "da mu je srce na miru" kad zna da mu djeca uče o Islamu dok drugi džematlija dodaje  "da nam djeca znaju odakle dolaze i gdje idu. "

Iako Ročester još uvijek nema svog imama, vjerski život se intenzivno odvija u ovom gradu. Uz Ramazan smo imali počasnog gosta u našem džematu, muftiju Seida ef. Smajkića koji nas je tom prilikom obradovao poučnim predavanjem. Druženje džematlijki Ročestara se i dalje odvija, kako u prostorijama džamije tako i u privatnim smeštajima. Na ovim skupovima se obično uče kur'anske sure - uz prijevod i tefsir - a održavaju se i predavanja koja su omiljeni dio džematlijki Ročestera. Porodična vjerska okupljanja su prisutna među džematlijama Ročestera još od privih dana doseljenja u ovaj grad. Sad imamo aktivnu vjeronauku u Ročesteru - samo nam još fali efendija. 

Pripremila: Aiša Purak