Logo

Godišnji mevlud u džematu Norrköping u Švedskoj

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

U subotu 17. oktobra svi putevi Bošnjaka muslimana u Švedskoj su vodili prema gradu Norrköpingu, prema centralnom, sada već  tradicionalnom  godišnjem mevludu IZBuŠ, prema međusobnom susretu dragih i finih ljudi.

U podnevsko vrijeme rijeke ljudi, djece i omladine približavale su se Borgen Sali, Folkets parku koja je posebno iznajmljena za ovu svečanu priliku.

Mevlud-Morkeping-2009-2

Da sve bude organizovano, pripremljeno i na svom mjestu, pobrinula se IZ Norrköping, odnosno posebno birana grupa vrijednih, brižnih i čestitih ljudi u okviru organizacionog odbora koji su se ovog velikog, odgovornog ali i časnog zadatka hrabro prihvatili i danima planirali, neumorno ali s voljom radili, ne prepuštajući ništa slučaju, trudili su se da sve bude pripremljeno, te da se odgovori potrebama i očekivanjima kako IZBuS tako i svim džematlijama, posebno onima  koji su prevalili više stotina kilometara da bi došli na ovu manifestaciju.

Riječ je o godišnjoj Centralnoj mevludskoj manifestaciji koja svake godine veliki broj vjernika iz  svih gradova i džemata u okviru IZBuŠ.

Program je počeo ezanom milozvučnog glasa svršenika Prištinske medrese Besim ef. Gashi inače, vrijednog aktiviste u IZ Linköping zajedno sa Fehim ef. Čajlakovićem.

Podne namaz je predvodio imam, domaćin Zekerijah ef. Čajlaković.

Mevlud-Morkeping-2009-3

Program je otvorio učenjem odlomka iz Kur'ana svojim lijepim glasom i kiraetom Besim ef, a onda su nastupali imami učenjem odlomaka iz mevluda, tekbira i salavata.

Nastupio je i hor Ilahija i kasida "El-Kevser" BIZ Norrkoping sa tri ilahije i kaside.

U susret ovom mevludskom programu imami su proučili hatmu dugogodišnjem uzornom kolegi i jedno vrijeme glavnom imamu IZBuŠ  Sulejmanu ef. Haljkoviću, koji je na ahiret preselio u ramazanu, 1430 h.g. Ovaj program je bio dobra prilika da se pred dušu rah. Sulejman ef. preda proučena hatma ali i da oda priznanje za njegov sveukupan doprinos islamu i muslimanima kao i organizaciji IZBuŠ.

U programu je uzeo učešća i glavni imam IZBuŠ Idriz ef. Karaman kraćom besjedom, s određenim uputama i korisnim napomenama.

U ime organizacionog odbora domaćina kratko se obratio Zekerijah ef. Čajlaković zahvaljujući se svim posjetiocima ovog značajnog skupa, svim učesnicima programa i svima koji su pomogli i doprinijeli da ovogodišnji program protekne ugodno i hairli. Pozvao je prisutne da i dalje budu uz svoje džemate i dolaze na ovakve skupove.

Mevlud-Morkeping-Zukorlica-2009

A onda uslijedilo predavanje glavnog muftije, poznatog Sandžačkog muftije Muamera ef. Zukorlića, čovjeka kojeg jednostavno volite i želite slušati. On se, naime, rado odazvao našem pozivu da nas posjeti na ovogodišnjoj svečanosti, a mi smo mu uzvratili jednom posebnom pažnjom, s ljubavlju i poštovanjem. On je opet sa svoje strane, u svom prepoznatljivom stlšilu, poznatom retoričkom sposobnošću i umjetnošću tako nadahnuto govorio, savjetovao, upućivao, hrabrio ali i davao nadu.  Govoreći o neredu u svijetu, prirodi, društvu, porodici, sebi, moralu ekonomiji, prosvijeti itd, on je kazao: "Vi, ovdje ukoliko imate dvoje djece odvojite za vakuf, svakog mjeseca, svake godine onoliko koliko odvajate za jedno dijete, neka tako vakuf bude vaše treće dijete, jer uz vakuf će te lakše opstati- to što jeste, u identitetu kom pripadate, bez vakufa ćete teze opstati..."

Inace, ova svečanost je bila obogaćena i drugim sadržajima kao što su izložba o narastajućoj islamofobiji i društvu i posljedicama koje ona proizvodi.

Na mevludu susrećemo Fehima ef Čajlaković, koji se brinuo o mujezinu i njegovu dolasku, pa nam on o svojim utiscima mevluda reče: "Na današnjem centralnom mevludu IZBuŠ, u vašem džematu je bilo lijepo. Svaka čast na odličnoj organizaciji. Bila je dobra posjeta, sala i ambijent također. Hvala vam na gostoprimstvu, bili ste zaista dobri domaćini. Vjerujem da je tu dosta truda i posla uloženo. Govor - predavanje muftije Zukorlića zlata vrijedi i dobro da je to sve snimano."

Gospodin Fahrudin Cero, ranije, dugogodišnji predsjednik IZ u Norrköpingu reče: „Što se tiče organizacije i toka mevluda, mogu dati samo najbolje ocjene. Sve je bilo na visokom nivou. Čestitam!"

Mevlud-Morkeping-2009-1

Idriz ef., gl. imam IZBuŠ o svome dojmu nam reče: „Ovogodišnji mevlud svima nama ostat će kao trajno sjećanje na nešto veličanstveno. Sve je bilo prelijepo.
Prostor fantastičan. Posjeta, također, posebno ogroman broj mladih. Domaćin, najbolji do sada. Program mevluda uobičajeno skladan i uljepšan horom ilahija i kasida.
I, naravno, kruna svega, nastup Sandžačkog muftije. Fenomenalan... Sve u svemu, mislim da je ovo bio nas do sada najbolje organiziran, ne samo Centralni mevlud, nego i događaj općenito. U subotu, 17. oktobra 2009. dio sam najponosniji od kako se bavim organizacijom u Islamskoj zajednici. Zahvaljuemo se, i ovom prilikom, imamu domaćinu kao i kompletnoj ekipi na domaćinskom i odgovornom pristupu ovoj našoj mevludskoj svečanosti. Molim Allah, dž.š, da vas nagradi!"

Na kraju, slobodno možemo reći da je ovo bio radost novog susreta džematlija širom Švedske da se okupe na jednom mjestu, druže i oplemene svoje duše brojnim programskim sadržajima.

Tekst: Zekerijah ef. Čajlaković

Foto: Alija Subašić i Fahrudin Cero                         

Norrköping, 19.10.2009.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.