Logo

Mevlud i dova za šehide u džematu Oraš Planje kod Tešnja

  • Published in
  • Kategorija: Vijesti iz džemata
  • Štampa

Mevlu-tesanj-2009Tradicionalno svake godine na današnji dan džemat i mjesna zajednica Oraš Planje zajednički priređuju mevlud za šehide u džamiji džemata Oraš Planje.

Kao i ranijih, tako su i ove godine Kur'anske ajete, ilahije i mevlud proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj.

Nakon selama i dobrodošlice džematski imam Suljo ef. Djedović, se zahvalio prisutnima što su došli da se zajednički prisjete 18.10.1992.godine kada su hrabri borci ovoga kraja odbili žestoke napade agresora na Oraš Planje i kada se pokazalo ko je ko, odnosno, kada je 5 šehida dalo svoje živote za odbranu vjere, časti i domovine, a potom poimenično podsjetio na sve šehide ovog džemata. 

Mevlu-tesanj-2009-1Prisutnima se prigodno obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić: "Ne smijemo zaboraviti da su šehidi svoju knjigu ispisali svojom krvlju, a da je naša još uvijek otvorena. Zato je važno da imamo ovakvih sastanaka i ja koristim priliku da čestitam i ujedno i zahvalim Džematskom odboru i Savjetu MZ koji su to shvatili i prepoznali..."  a potom podsjetio prisutne na poruke sure El- E'araf - "Bedem"  tj. čvsrto vjerovanje u Allaha dž.š i klonjenje od grijeha, upitavši se: "Koliko smo spremni mi danas grijehu reći -  ne."

Dovu je proučio Hajrudin ef. Delić, imam džamata Mrkotić, ovogodišnji vodič hadžija kopnenim putem.  

Mevludu su prisustvovali i predsjednik Organizacije PŠiPB Općine Tešanj Muhamed Jahić te predsjednik JOB i komandant bataljona O. Planje Adem Mahalbašić.

(www.iz-tesanj.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.