A+ A A-

Ispravnost zore u vaktiji

Pitanje:

Ova zora što je u našim vaktijama da li je ispravna ili je to lažna zora? I ako ja klanjam po našoj vaktiji a recimo ima dokaza da je ipak u našim vaktijama lažna zora, jesam li ja griješan ako sabah klanjam odmah po nastanku zore u našim vaktijama? I ako mi kažete da odložim klanjanje sabaha za 20 min zašto bih to radio ako je tačna naša vaktija?

Odgovor:

Sabah-namaz možete klanjati nakon naznačenog termina zore u zvaničnim vaktijama Islamske zajednice u BiH i džematima u bošnjačkoj dijaspori. Savjetujemo da prođe nekoliko minuta (5-6) nakon naznačenog termina zore zbog predostrožnosti.

Vaktija koju izdaje Islamska zajednica je u skladu sa vaktijama koje izrađuju druge svjetski poznate i priznate institucije: Dijanet (Tursko predsjedništvo vjerskih poslova), Rabita (Svjetska muslimanska liga), Generalna egipatska uprava za istraživanje i dr.

Prava zora nastupa kada se bijela svjetlost raširi horizontom. Ona je u našim takvimima IZ-a označena kao „zora“, tj. tek tada nastupa vrijeme za klanjanje sabaha. Prije nje nastupa lažna zora (fedžri-kazib, zodijačka svjetlost), koja ustvari predstavlja uske duge bijele zrake koje se protežu horizontom, poslije čega dolazi ponovo tama. Lažna zora nastupa 5-15 min. prije prave zore, zavisno od dužine dana, tj. što je duži dan, duži su i prelazni vremenski intervali.

Sugeriramo vam da se ne bavite tim pitanjima uz napomenu da nemate nikave odgovornosti ni grijeha onda kada slijedite zvaničnu vaktiju Islamske zajednice koja je napravljena shodno šerijatskim propisima te pravilima i metodologijama savremene nauke. Muslimani u odluke i takvimski proračun zvaničnih organa Islamske zajednice koji su „naši predstavnici“(ulu-l-emr) ne smiju imati sumnje. Dužni su ih slijediti shodno kur'anskim riječima: O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše. En-Nisa, 59

Iznošenje sumnje u zvanične proračune unosi nemir i bespotrebne sumnje među muslimane izazivajući čak polemike i sukobe među njima, što je nedopustivo. Sukobi, smutnje i netrpeljivosti među muslimanima su strogo zabranjeni (haram) što spada u red velikih grijeha (kebair).

(Odgovor je pripremio član Komisije za odgovaranje na pitanja)