Promo banner

A+ A A-

Gašenje zvona na mobitelu tokom obavljanja namaza

Pitanje:

Da li sam pokvario namaz i abdest ako sam isključio zvuk mobitela prilikom samog obavljanja namaza? Mobitel je bio pored mene, pa sam tokom isključenja vidio i slova na mobitelu. To je bilo tokom klanjanja vitr-namaza.

Odgovor:

Mobitele treba potpuno isključiti ili isključiti zvuk prilikom ulaska u džamiju. Ako se ipak zaboravi to učiniti, pa mobitel zazvoni tokom obavljanja namaza, potrebno ga je isključiti da ne ometa i dekoncentriše vlasnika i ostale klanjače u obavljanju namaza. Isključivanje mobitela tokom obavljanja namaza treba obaviti sa što manje pokreta i bez odgovaranja na poziv, jer namaz će pokvariti više kretnji/radnji koje nisu njegov sastavni dio, niti se čine radi njegovog ispravljanja. Pod pojmom „ više kretnji/radnji“ misli se na tri uzastopne radnje na jednom ruknu zbog kojih bi posmatrač stekao dojam da osoba nije u namazu.

Namaz, također može pokvariti izgovaranje riječi koja nije dio namaza. Allahov Poslanik je rekao: „U ovom namazu ne smije biti ništa od ljudskog govora, nego je on samo tesbih (slavljenje Allaha), tekbir (Njegovo veličanje) i učenje Kur'ana.“ (Muslim, 537)

Shodno navedenom, Vaš namaz nije pokvaren zbog isključivanja zvuka mobitela, jer njegovo isključivanje se ubraja u nužne radnje kojima se otklanja ono što odvlači pažnju klanjača i remeti njegovu skrušenost u namazu. Činjenica da ste prilikom isključivanja mobitela vidjeli slova na njemu i razumjeli ih, ne kvari Vaš namaz niti abdest, jer razumijevanje napisanog ne kvari namaz ukoliko se ne izgovori riječ. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/303-310)