A+ A A-

Da li se može postiti za umrle roditelje?

Pitanje:

Da li se može postiti za umrle roditelje?

Odgovor:

Ukoliko je osoba imala opravdan razlog da ne posti, pa taj razlog (isprika) potrajao sve do njene smrti, ulema je saglasna da se za takvu osobu ne treba postiti niti izdvajati fidju, jer ona nije bila u stanju izvršiti tu naredbu prije smrti, pa joj ona i nije bila obavezna. S obzirom na to da ta osoba nije bila obavezna postiti, ona nema grijeha zbog toga što nije postila te dane.

Međutim, ako je isprika zbog koje osoba nije postila ramazan prošla, a ta osoba živila toliko da je mogla napostiti propuštene dane, ali to nije učinila, pa joj se smrt primakla, ona je dužna oporučiti da se izdvoji fidja za svaki dan koji nije postila, a mogla je to učiniti. Oporuka će se izvršiti iz njene imovine prije nego se podijeli nasljednicima.

Ako osoba nije oporučila da se izdvoji fidja, nasljednici nisu obavezni da to učine za nju, jer je to ibadet i ne izvršava se bez naredbe onoga za koga se čini. Ukoliko bi to učinili, bilo bi lijepo i tretiralo bi se kao vid dobročinstva prema roditeljima ili rodbini.

Po propisima hanefijskog mezheba i većine drugih islamskih pravnika, neće se postiti za tu osobu, jer se ne može postiti za drugog tokom života, pa isto tako ne može ni poslije smrti, kao što se ne može klanjati za drugog. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/547., i El-Mevsu'a el-fikhijja el-kuvejtijja; Savm.)