Logo

Da li je obaveza napostiti iako je plaćena fidja?

  • Published in
  • Kategorija: Post/ramazan
  • Štampa

Pitanje:

Zbog posla nisam bio u mogućnosti postiti svaki dani. Za dane koje nažalost nisam postio, a Allah mi je svjedok da je srce htjelo, ali nažalost to kod mene nije bilo moguće, moram platiti fidju. Pitanje je sljedeće: ako sam uplatio fidju, da li i pored toga moram napostiti one dane koje nažalost nisam postio, ili to više nije potrebno?

Odgovor:

Musliman treba uložiti maksimalan trud da posti sve dane ramazana, jer je to stroga vjerska dužnost. Ništa ne može adekvatno zamijeniti post u ramazanu. Međutim, osoba koja iz opravdanih razloga ne bude mogla postiti mjesec ramazan, ili neke dane tokom mjeseca ramazana, ima obavezu da naposti propuštene dane posta. Uzvišeni Allah je rekao: „Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti.“ (El-Bekare, 185)

Prema tome, osnovna obaveza je da se naposte svi propušteni dani, a oni koji nisu u stanju da naposte propuštene dane, zbog trajne bolesti i slično, primjenjuju zamjenski propis, a to je fidja. Zdrava osoba koja ima mogućnost da posti, pa makar ta mogućnost bila u određenom broju dana tokom sedmice/godine, ne može birati između napaštanja propuštenih dana i fidje, niti primjenjivati fidju prije nego što pokuša napostiti propuštene dane. Samo ona osoba koje ne može da naposti propuštene dane može primjenjivati alternativni propis a to je izdvajanje fidje. U Vašem slučaju, ako ne možete da postite dok radite na poslu, propuštene dane trebate napaštati u onim danima kada ne radite na poslu, vikendom ili tokom godišnjeg odmora.

S obzirom na to da ste već izdvojili fidju, ona će Vam se računati kao sadaka, a ostaje Vam obaveza da napostite propuštete dane. Kada se naposte propušteni dani time su obaveze vezane za post izvršene i nema potrebe da se izdvaja fidja za te dane.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.