Promo banner

A+ A A-

Smrt majke

  • Published in
  • Kategorija: Smrt/dženaza/opremanje umrlog
  • Štampa , E-mail

Pitanje:

Selam alejkum!

Molim vas da mi odgovorite, izgubio sam i oca i majku u razmaku od 2 mjeseca. Ostao sam sam. Punoljetan sam. Zanima me Vaše mišljenje. 

Majka je bila u bolnici 3-4 dana i preselila. Nismo se čuli, osim prvu noć kad je tamo otišla. Bila je na aparatima pa nije mogla telefonirati.  Nazvala me i rekla mi da me voli. Nakon 2 dana je preminula.  Mislio sam da će se izvući i ozdraviti ali nažalost nije. Da li je moguće da osobe prije smrti nekako znaju da odlaze sa ovog svijeta? Da li je ona znala to pa me je nazvala i to mi samo rekla? Neprestano razmišljam. Unaprijed hvala na odgovoru, Allah da vas nagradi.

Odgovor:

Molimo Uzvišenog Allaha da Vam podari sabura i snage da podnesete iskušenje koje vas je zadesilo zbog gubitka Vaših roditelja. Utjeha Vam mogu biti spomenute riječi koje Vam je majka uputila, a koje ukazuju da ste imali lijep odnos prema majci. Za lijepo islamsko ophođenje prema roditeljima Uzvišeni Allah nagrađuje svoje robove. Moguće je da joj se desio neki išaret prije njene smrti, ali mi to ne možemo znati. To sada i nije toliko bitno. Važno je da je ona Vama uputila riječi ljubavi koje ukazuju da je ona bila zadovoljna sa Vama. To je dobar znak, jer nadati se je da onaj sa kim su zadovoljni njegovi roditelji zaslužuje i Allahovo zadovoljstvo. Allahov Poslanik je rekao: „Zadovoljstvo Gospodara je u zadovoljstvu roditelja.“ (Et-Taberani)

Lijepo je da se dovom sjećate svojih roditelja, jer je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Kada čovjek umre prestaju mu teći sevapi, osim u tri slučaja: od trajne sadake, od znanja koje je ostavio pa se njime koriste ljudi, i od hairli djeteta koje se moli za njega.“ (Muslimova zbirka hadisa, 5/207)

Odgovor je pripremio mr. Ilham Puce, član Komisije za odgovaranje na pitanja.