A+ A A-

Kako postupiti sa pronađenim novcem?

Pitanje:

Selam alejkum poštovani profesore.

Interesuje me šerijatski postupak za pronađeni novac. Naime, prije nekoliko dana pronađena je određena svota novca na ulici i o tome je poslana obavijest na društvene mreže. Pošto se vlasnik istog nije javio, zanima nas, koliko treba čekati da se vlasnik javi i ako se niko ne javi, šta učiniti s tim novcem?

Odgovor:

Nastojanje da se pronađena tuđa imovina sačuva i vrati u posjed vlasniku pohvalno je djelo. To se smatra jednim vidom saradnje u dobru. Uzvišeni Allah kaže: “Sarađujte u dobročinstvu i bogobojaznosti...” (El-Ma'ide, 2.)

Vjerovjesnik a.s. je u jednom hadisu rekao: “Allah pomaže čovjeku sve dok on pomaže drugima.” (Muslim, 2699.)

Pronađena imovina ima tretman emaneta (predmet na čuvanju kod drugoga). Pronalazač je dužan obznaniti da je pronašao izgubljenu tuđu imovinu na prigodan način. Spominje se da je došao jedan čovjek Božijem Poslaniku, a.s., i pitao ga za nađenu stvar, pa mu je on poručio da obznanjuje godinu dana i ako dođe njen vlasnik da mu je preda, što upućuje na važnost vraćanja imovine njenom vlasniku. Treba razumjeti tadašnje prilike, kontekst i načine oglašavanja. Mogućnosti su danas drugačije, pa je u savremenim okolnostima najbolje da se policiji prijavi pronađeni novac i preda, posebno ako se radi o većem iznosu. Ako je u pitanju manji iznos, i ako nije predat policiji, niti se vlasnik javlja, može se podijeliti taj novac u humanitarne svrhe.

Odgovor je pripremio mr. Ilham Puce, član Komisije za odgovaranje na pitanja.