Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Zablude oko organizacije hadža

Pitanje

Ja sam jedna obična, prosječna Bosanka na privremenom radu u inostranstvu. Čula sam za organizaciju hadža od strane agencije Sabur - Uspjeh od rodbine u Bosni i prijavila se. Otputovala sam u BiH, uredno dobila vakcinu, predala pasoš i čekam, rečeno nam je da čekamo do kraja maja i da će do tada pasoši biti vizirani.
Danas, sasvim slučajno, ugledah poruku Rijaseta koji ne odobrava ovaj odlazak na hadž. Vjerujem da  Rijaset zna zašto ovako reaguje i ja imam povjerenje u Rijaset.
S druge strane, imam povjerenje i u agenciju "Sabur - Uspjeh" i pokušat ću strpljivo sačekati vizirani pasoš. Ipak, priznam da me zebnja hvata, ne samo zbog mogućeg anuliranja tog puta nego i zbog mogućnosti da obavim to putovanje suprotno propisima.
Molim vas, možete li mi pomoći i rasvijetliti situaciju: u čemu je problem?
Najljepsa hvala na odgovoru, želim i molim dragog Allaha dž.š. da nam svima pokaže pravi put!

 

Odgovor

Nijedna organizacija niti agencija mimo Rijaseta IZ nije ovlaštena niti je u stanju organizirati odlazak na hadž iz Bosne i Hercegovine. Samo Rijaset ima potpisan ugovor sa Ministarstvom hadža Saudijske Arabije i samo on može vizirati pasoše. Sve drugo je prazna priča i obmanjivanje lahkovjernih ljudi koji se povode za lažnim obećanjima i primamljivom cijenom. Savjetujemo Vam da se na vrijeme prijavite Uredu za hadž Rijaseta IZ i na taj način ćete biti sigurni u svoje obavljanje hadža. Hadž se obavlja jednom u životu (kod najvećeg broja vjernika) i zato ne treba ništa eksperimentirati i zaobilaziti zvanične organe IZ. Pročitajte saopćenje Rijaseta u vezi tzv. agencije "Sabur" i bit će Vam sve jasno o čemu se radi.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH