Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ulazak u džamije u obući

Pitanje


Selam alejkum!
Imam pitanje u vezi džamije Koski Mehmed paše u Starom gradu u Mostaru. Prilikom ulaska u džamiju primjetili smo da turisti ulaze u džamiju u cipelama ne jedno, dvoje nego desetine njih, žena i muškaraca. Zanima me stajalište Islamske zajednice u BiH povodom ovoga. Jer čuvar džamije kaže da je dozvoljen ulazak u cipelama u džamiju i da je Islamska zajednica polupala lončiće. Ja sam odgovorio zašto ne stavljaju obuću u najlonske vrećice kao i u Istanbulu i žene se ne pokrivaju. Ako već nemuslimani imaju želju da vide džamiju iznutra zašto ne poštuju muslimansku tradiciju.

     Neka granica i pravila bi trebalo da postoje za sve. Volio bih da znam Vaše stajalište na tu temu i da li je to dozvoljeno u islamu? Iskreno rečeno bilo me je stid ispred turskih prijatelja da vide kršćansko gaženje islama.

 

 

 

Odgovor

Nema smetnje da turisti uđu u džamiju u obući ukoliko je prostrta staza i ograničeno kretanje po stazi. Ne treba dozvoliti ulazak turista u džamiju ukoliko su nepristojno odjeveni (razgolićeni). U tom smislu iskustvo turskih džamija je za pohvalu i treba ga primijeniti kod nas. Džamijski prostor i harem moraju biti zaštićeni od skrnavljenja nepristojnom odjevenošću, ružnim riječima ili djelima. To je minimum poštovanja prema džamiji i njenom prostoru. Medžlisi i džematski odbori dužni su voditi računa o ovome.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH