Logo

U blagoslovljenom vremenu

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa

U blagoslovljenom vremenu

"O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite." (El-Hašr,18)

Nastupio je mjesec redžeb. Sa ovim mubarek mjesecom ulazimo u odabrane dane i sate  tri posebna mjeseca: redžeba koji je ešhurul hurum, sveti mjesec,  ša'bana koji je vjesnik ramazana i ramazana -mjesec posta i objave Kur'ana. Hvala Svemumilostivom Allahu, koji nam je omogućio da dočekamo ove blagoslovljene dane koji su započeli sa mubarek noći Lejleletur-regaibom a  nastavljaju se mubarek noćima Lejleletul-mi'radžom i Beratom a svoj vrhunac doživljaju sa Lejletul- kadrom.

Uzvišeni Allah dž.š., u svojoj Kur'ani-kerimu kaže: „Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera, U njima ne griješite.“ (Tevba 36.ajet )

U našoj tradiciji sačuvano je predanje: „Redžeb je Allahov mjesec, ša'ban mjesec Božijeg poslanika, a ramazan mjesec ummeta.“

Poslanik a.s., u ovim danima je molio: „Allahumme barik lena fi redžebe ve šabane ve belligna ramadane. Gospodaru moj, blagoslovi nam redžeb i šaban i daj nam da dočekamo ramazan.“

Naredno tromjesečje je iznimno dragocjeno vrijeme. U njemu božanska milost neizmjerno teče, posvuda se prosipaju nezasluženi Božiji darovi, a duhovni se mir spušta u vjernička srca.

U blagoslovljenom vremenu u koje smo zakoračili posvetimo se sebi, svojoj porodici i preispitajmo kako se odnosimo prema drugima. Svako od nas u ovom bereketom ispunjenom vremenu neka uzme od sebe sa sebe, neka moli za oprost grijeha  i čini što više dobrih djela.

Mnogo je puteva za dobročinstvo. Dobro djelo je prijatelja iskreno posavjetovati, tužnog i brižnog utješiti, lijepom viješću obradovati, ukloniti prepreku s  puta, uvijek i u svemu što se ne kosi sa Božijim propisima drugima olakšavati a ne otežavati. Osvrnimo se oko sebe: brat u nekoj potrebi, očekuje našu pomoć, ali je dostojanstven i ne želi da za nju moli i prosi, a dušman, s druge strane  jedva čeka da se opustimo i dunjalukom zabavimo pa da nam još jedan bolan udarac nanese. Razmislimo o riječima punih nade našeg voljenog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ,,Svako dobro djelo je dobročinstvo", ali i o riječima jasne opomene:  ,,Vjernika zmija ne ujeda dva puta iz iste rupe."

Mjesec redžeb je prilika da se nad sobom zamislimo i progledamo. Vratimo se Allahu dž.š., shvatimo pogubnost grijeha i veličinu tevbe-pokajanja. Grijesi uništavaju čast, dostojanstvo i sve što je lijepo kod čovjeka. Hazreti Omer, neka je Allah zadovoljan njime savjetovao je vojnike pred nastupajuću bitku: ,,Ako budete griješili, time će te potpomoći svoje neprijatelje i nećete uspjeti.“

Naše duše neosjetno opterećuju i unazađuju grijesi poput zavidnosti, mržnje, samodopadljivosti.

Muhammed a.s., jednom prilikom je rekao: ,,Prema vama gmiže bolest naroda koji su bili prije vas-zavidnost i mržnja. Ta bolest uništava vjeru. Tako mi Onoga u Čijoj je ruci duša Muhammedova, nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete međusobno voljeli.“

Zato, cijenjena braćo,

Odbacimo slabosti koje nagrizaju dušu i od postanka ljudskog roda donose samo nemir, razdor i sukobe. Oslobodimo se Kabilove mržnje i zavisti braće Jusufove a.s. Prisjetimo se kako je zbog gramzivosti okončao Karun a zbog tvrdoglavosti sin Nuhov a.s. I kada smo povrijeđeni, opravdano ljuti i nezadovoljni, i tada moramo težiti miru i skromnosti. Neka su nam uvijek na umu Poslanikove, a.s. riječi: ,,Samoljublje je mali širk.“

Naša snaga je u dobročinstvu, jer Allah voli dobročinitelje, naša izdržljivost je u saburu, jer Allah je sa strpljivima, naša sigurnost je u zajedništvu i džematu, jer Milostivi ne voli one koji druge ismijavaju, ogovaraju, i spletke pletu.

Gospodaru nebesa i zemlje, primi dobra djela naša, pomozi nam da istinu spoznamo istinom a zabludu zabludom. Osnaži nas na putu istine i vodi nas Ispravnim putem. Oprosti nama, roditeljima našim, braći, sestrama i potomcima našim na dan sviđanja računa.

Gospodaru naš, blagoslovi nam redžeb i šaban i daj nam da dočekamo ramazan“.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.