Logo

Vjernik je poput pčele

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa

Vjernik je poput pčele

Blagodati koje je Gospodar svjetova podario čovječanstvu su nebrojene. Po slovu Kur’ana časnoga ukoliko bismo brojali Allahove blagodati, ne bismo ih izbrojali. To nam kazuje veliku istinu, a to je da su blagodati prisutne i čovjeku dostatne od početka svijeta, da su uvijek tu, u svakom vremenu. Allah dž.š., svoje ni’mete (blagodati) nije postavio kao privilegiju određenog vremenskog razdoblja ili određenog naroda. Svako vrijeme ima svoje blagodati. Ukoliko se osvrnemo na minula razdoblja svjetske civilizacije i pokušamo istaći najveća postignuća i blagodati tih vremena, vidjet ćemo da je današnji svijet u kojem mi živimo, bogatiji za mnoga postignuća kroz koja možemo vidjeti konstantu Božijih blagodati. Lahko ćemo uvidjeti da su današnje blagodati dostupnije i prisutnije svakom pojednicu.

Suština priče o blagodatima jeste u njihovom opažanju i svijesti čovjeka. Koliko čovjek mari za blagodatima, da li ih uopšte primjećuje i da li je zahvalan Gospodaru svjetova? Posljednji ajet sure Ed-Duha s početka hutbe nas poziva da budemo svjesni i budni, da blagodati ne prihvatamo zdravo za gotovo, nego da o njima razmišljamo i da o blagodatima Gospodara kazujemo. 

U tom kontekstu važno se osvrnuti na 116. kur’ansku suru koja nosi naziv “En-Nahl – Pčele”. Brojni islamski autoriteti i mufessiri ovu suru nazivaju i “Surom blagodati”. Cijelo poglavlje je u znaku blagodati koje da su skoro taksativno nabrojane kroz 128 ajeta sure objavljene u Mekki. Nakon što je upotpunjena objava ovog poglavlja, desila se Hidžra iz Mekke u Medinu. Važno je osvrnuti se i na vrijeme u kojem dolazi objava sure blagodati. Poslije 13 godina aktivnog djelovanja i pozivanja u vjeru, ambijent tadašnje Mekke, za Muhammeda a.s., i njegove ashabe postao je neizdrživ. To je bilo najteže vrijeme za našeg Pejgambera i ashabe. Vrijeme kada se mora napustiti rodna gruda i poći dalje u misiju. 

Kada imamo u vidu kontekst mjesta i vremena dolaska sure En-Nahl i podsjećanja na blagodati, možemo samo zamisliti kako su poruke ove sure djelovale motivirajuće i ohrabrujuće na muslimane. U najtežim trenucima kada su naizgled sva vrata zatvorena važno je ostati priseban, trezveno razmisliti i posmatrati širu sliku. A upravo razmišljanje o blagodatima daje objektivnost i upotpunjuje ljudska razmišljanja. Nebrojene blagodati Gospodara svjetova nam omogućavaju da vidimo dalje od svog trenutnog stanja i iskušenja koja nas zadese. 

S druge strane, postavlja se pitanje o poveznici sure koja govori o blagodatima i njenog naziva – pčele. Zašto je baš taj sićušni insekt dobio veliko mjesto u Kur’ani-kerimu? I zašto baš kazivanje o pčeli kada je riječ o velikim životnim temama?

Ako bismo uzeli prosječna, laička znanja o pčelama, vjerovatno bi došli do konsenzusa da pčele zauzimaju posebno mjesto u ekosistemu. Bez sumnje možemo zaključiti da su pčele važan faktor i da mnogo dopinose održavanju života na ovome svijetu. 

Također, brojni su primjeri u kojima sa divljenjem posmatramo organizaciju života pčela. A zašto je to tako. 68. ajet ovog poglavlja nam osvjetljava suštinu:

“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: "Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi,” (En-Nahl, 68)

Gospodar svjetova je pčelu nadahnuo. Dakle, riječ “evha” je kur’anski termin kojim se opisuje dolazak objave i nadahnuća Božijim poslanicima. Zbog toga pčela ima posebno mjesto u kur’anskom kazivanju. Dalje se o pčelama kazuje:

“zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!" Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (En-Nahl, 69)

Imam Bejheki, bilježi hadis u svojoj knjizi Šu’bul-Iman kojeg prenosi od Abdullaha b. Amra r.a., da je Poslanik s.a.v.s., rekao: Primjer vjernika je kao primjer pčele! Jede ono što je čisto (dobro, halal), proizvodi ono što je čisto, i stane (na grančicu) pa niti je slomi niti je uništi.

Mnogi islamski učenjaci, zapravo, povezuju pčelu i dobrog vjernika, tj. da bi svaki dobar vjernik trebao biti kao pčela. Pčela ne slijeće na strvinu niti na bilo šta nečisto prenoseći prljave tragove i neugodne mirise. Isto tako, vjernik ne odlazi na mjesta grijeha, harama, tame, niti govori ono što je ružno, niti prenosi tuđe riječi ili potvore. Zatim, kako pčela, tako i vjernik, ne gleda da li još neko radi ili ne radi, vjernik uvijek radi i u svakom momentu je na usluzi svojoj zajednici. Nikada ne troši svoje vrijeme na nebitne stvari, poput analiziranja tuđih postupaka, nego se trudi da što više radi na osobnom napredovanju u svakom pozitivnom smislu.

Draga braćo, 20. maj obilježava se kao  Svjetski dan pčela. Ujedinjeni narodi su  podsjećajući na nezamjenljivu ulogu pčela u ekosistemu i prepoznavajući  važnost i produktivnost ovih Allahova stvorenja za cijeli ljudski rod, jedan dan  proglasili Svjetskim danom pčela. Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, Ujedinjeni narodi proglasili su ovaj datum s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu. 

Hvala Gospodaru svjetova pa se svijest o ovoj važnoj temi budi u svijetu. Postavimo sebi pitanje koliko mi muslimani imamo svijesti o značaju pčela u ekosistemu, i koliko su muslimani doprinijeli podizanju svijesti o pčelama i koliko danas muslimani  liče na pčele sa kojima ih je Poslanik, a. s.,  uporedio?

Neka pčele budu naš podsjetnik na nebrojene blagodati koje uživamo i neka nam život pčela bude motiv za organizaciju naših života! 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.