Logo

Lejletu-l-Berat: Kako musliman prihvata Božiju odredbu

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa

Lejletu-l-Berat: Kako musliman prihvata Božiju odredbu

Mjesec ša'ban je vjesnik nadolazećega najdražeg gosta, mubarek mjeseca ramazana. Središnja, petnaesta noć ša'bana, Lejletu-l-berat, noć je u kojoj intenzivnije tražimo zaštitu i oslobađanje od Vatre, noć šefa'ata – zagovora Muhammeda, a. s., te noć oprosta. 

Muaz ibn Džebel prenosi da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., rekao:  “U petnaestoj noći ša'bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku – idolopokliniku, i mušahinu – onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu.”

U drugoj predaji pored ove dvojice spominju se još i vračar, sihirbaz, notorni alkoholičar, onaj koji je neposlušan roditeljima i onaj koji ustrajava u bludu.

 

Draga braćo i cijenjene sestre!

Mi nastojimo steći Allahovu milost i naklonost, pored farzova koje redovno obavljamo, i povremenim dobrovoljnim ibadetima, koje su nakon Allahova Poslanika, s. a. v. s., praktikovali naši dobri prethodnici kroz sve generacije muslimana. 

Svake godine dolazak svetoga mjeseca redžeba, nakon njega ša'bana, a posebno dolazak mubarek mjeseca ramazana podstiču nas da razmišljamo o našoj ulozi na ovome svijetu i utjecaju i tragu koji zaživota valja na njemu ostaviti. Svjesni činjenice da se sve događa Allahovom voljom i Allahovim određenjem, mi smo sretni što nas je Allah, dž. š., poživio još jednu godinu i dao nam šansu da, čineći dobra djela, i u ovoj godini, u ovim posebno važnim i vrijednim mjesecima, zaradimo što više sevapa. 

Niko, osim Uzvišenog Allaha, ne zna šta će se u budućnosti dogoditi. Mi se trudimo da iskoristimo svaku pruženu priliku da učinimo hajr, jer ne znamo da li ćemo dobiti novu priliku. Odgovoran musliman i muslimanka maksimalno nastoje iskoristiti vrijeme jer je ono veliki Allahov dar, a svakim danom smo sve dalje od datuma rođenja a sve bliže datumu preseljenja sa ovoga svijeta. 

 

Teoretski, svi muslimani vjeruju da se sve događa Allahovom voljom i Allahovim određenjem, ali je mali broj istinski u to uvjeren, jer kada ih nešto zadesi malo je zadovoljnih, onih koji to prihvataju kao svoju sudbinu i aktivno u tome sudjeluju, tražeći u svojim dovama od Allaha ono što je hajr – dobro, da Allah to i podari. 

Vrijeme, mjesto, karakteristike i način dešavanja svega na ovom svijetu zna samo Allah, dž. š., i ništa se bez Njegove dozvole ne može desiti. 

Kaže Uzvišeni: “Reci: 'Dogodit će nam se samo ono što nam Allah odredi, On je Gospodar naš.' I neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!” (Et-Tevbe, 51) 

Allahov Poslanik, s. a. v. s., rekao je: “Uzvišeni Allah zapisao je i odredio sudbinu stvorenja pedeset hiljada godina prije nego što će stvoriti nebesa i Zemlju...” (Muslim) 

Svakog dana realizuje se Allahova odredba i svaki dan je poseban i neponovljiv. Ako redovno izvršavamo farzove, klonimo se harama i strpljivo podnosimo što nas zadesi, ispravno smo shvatili svoju ulogu na Dunjaluku. Ako je osoba zadovoljna s Uzvišenim Allahom, Njegovom odredbom, onda je to dobar znak da je i Uzvišeni Allah zadovoljan njome. 

Prokleti šejtan nikada čovjeka ne ostavlja na miru. Mnogi se pravdaju da im je bilo suđeno da budu pijanice, drogeraši, kriminalci i sl. Vjernik je svjestan da sve što se događa biva Allahovom voljom i Allahovim određenjem, ali je to za nas nepoznanica dok se ne desi, i da je naša uloga da aktivno sudjelujemo u svim životnim okolnostima, uz dovu Svevišnjemu da nam na tom putu podari bereket i pomoć.

 

Na kraju hutbe navest ću jedan vrlo interesantan i poučan događaj koji će nam pomoći da pravilno razumijemo naš odnos prema Stvoritelju i sudbini.

Mladić iz vjerničke porodice otišao je na studij izvan domovine. Povratkom kući, roditelji i rodbina pripremili su mu svečani doček, što ga je izuzetno obradovalo. Ubrzo nastupi vrijeme namaza, i njegovi se spremiše da idu u džamiju, a kada njemu bijaše rečeno da se i on spremi za namaz, on se usprotivi i reče: “Neću klanjati sve dok mi ne dovedete najvećeg učenjaka iz našeg mjesta da mi odgovori na tri pitanja! Ne preosta im ništa drugo nego da se daju u potragu za učenjakom i, nakon kraćeg vremena, dovedoše učenjaka koji odmah stupi u razgovor s mladićem, koji mu postavi sljedeća pitanja: 

– Da li Allah zaista postoji, i ako postoji, kako izgleda? 

– Šta je to Božija odredba i kako se ona zbiva? 

– Ako je šejtan stvoren od vatre, kako će njome biti kažnjen kad mu ona ne može nauditi?

Samo što je završio, učenjak ustade i jako ga ošamari. Toliko ga je snažno udario da se mladić zatresao od bola. 

“Zašto si me udario”, upita ga ljutito, “sigurno nemaš odgovor na moja pitanja, pa ti nije preostalo ništa drugo, osim to?”

“Ne, odgovor na tvoja pitanja leži upravo u ovom šamaru”, odgovori on.

“Ne razumijem”, zbunjeno će mladić. 

“Šta si osjetio poslije udarca”, upita ga učenjak.

“Jaku bol”, odgovori.

Vjeruješ li stvarno da bol postoji i, ako postoji, kako izgleda, opiši mi je”, nastavi učenjak postavljati svoja pitanja.

“Kako da ne postoji, još uvijek je osjećam. A nisam u stanju da ti je pokažem niti da je opišem”, odgovori on

“E, to je odgovor na tvoje prvo pitanje, dokaz Allahova postojanja je u tragovima i znacima Njegova stvaranja koje svuda oko sebe vidimo, a na ovome svijetu Ga je nemoguće vidjeti”, zaključi učenjak, a zatim reče: “Da li si i u snu mogao zamisliti da će ti se ovo danas dogoditi? Da li te je neko prethodno obavijestio i da li si imao ikakvog znanja o tome?”

“Ne”, odgovori mladić.

“To ti je Božija odredba, ništa ne znaš o njoj dok se ne dogodi”, reče učenjak, dajući odgovor na njegovo drugo pitanje.

“Od čega je stvorena ruka kojom sam te udario”, ponovo će učenjak.

“Od ilovače (zemlje)”, odgovori mladić.

“A lice po kojemu sam te udario”, nastavi on. 

“Isto tako”, reče mladić.

I pored toga si osjetio bol, tako će i šejtan osjećati bol dok ga bude pržila džehenemska vatra, iako je od vatre stvoren, završi učenjak sa svojim odgovorima To mladiću bijaše dovoljno da odagna šejtana od sebe i ponovo padne na sedždu Allahu, dž. š.

Molimo Allaha, dž. š., da nam podari iskrenost u vjerovanju, zadovoljstvo sa Njegovom odredbom, ustrajnost u činjenju dobra, milost i oprost na Sudnjem danu te Firdevs u Džennetu. 

Amin!

 

 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.