Promo banner

A+ A A-

Izvrši propisanu dužnost zekata na ispravan način

Tema sedmice - prijedlog za hutbu: Izvrši propisanu dužnost zekata na ispravan način

Dobio sam riješenje da platim porez. Znajući da se prihodi od poreza raspoređuju tako da se iz njih, između ostalog, plaćaju državne službe: policija, nastavnici, socijalni radnici - odlučio sam da porez ne uplatim na općinski ili račun kantonalne vlade. Želeći kako mi to volimo reći, da "sredstva dođu u prave ruke“, razdijelio sam taj novac na nekoliko policajaca, dva-tri nastavnika, dao sam nešto i onima koji rade u administraciji itd.

Međutim, nakon nekoliko sedmica, dođe mi opomena, nisi platio porez. Pomislih, pa već sam ga platio i to po mojem mišljenju na posve ispravan način. Prešutih se i ogluših na tu opomenu,a onda mi nakon nekoliko sedmica stiže rješenje da mi se u vrijednosti neplaćenog poreza, i s obzirom da državi kamate nisu haram, i njih je na iznos neplaćenog poreza dodala, konfiskuje imovina. Shvatih da ako hoćeš da ispravno postupiš, moraš poštivati institucije. I u slučaju poreza, možeš ga samo institucionalno, na početku spomenute račune uplatiti i tako od neugodnosti zaštititi.

Ramazan je! To je vrijeme svih aspekata ibadeta: i tjelesnog, i duhovnog, i imovinskog.

U ovom mjesecu postoji propisana,vadžib sadaka - sadekatu-l fitr. Diljem ummeta, tradicija je da se i zekat u ovom mjesecu daje kako bi se veća nagrada za to djelo postigla, jer izvršiti farz u ovim danima je kao njih sedamdeset izvan ramazana.

Poslanik, a.s.  zekat je sakupljao organizirano, institucionalno. Malo ko od nas nije čitao ili slušao da je Ebu Bekr pokrenuo rat, oružanu borbu, protiv plemena i skupina koji su odbili dati zekat, nisu ga htjeli uplatiti na račun hilafeta u Medini.

Znali su Poslanik, a.s.,  i Ebu Bekr, r.a., za ajet iz sure Tevbe: “Zekat pripada siromasima i nevoljnicima i onima koji ga sakupljaju i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz ropstva i prezaduženima i u svrhe na Allahovom putu i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je.“ (Tevbe, 60)  Znali su za ovih osam kategorija, ali niti su oni svoj, niti su dopuštali da drugi, njihovi savremenici, svoj zekat daju pojedincima. Takav način plaćanja zekata obesmislilo bi smisao ovog propisa i  oslabilo tadašnji hilafet-državu.

Ako bismo zanemarili instituciju i svi svoj porez na plate, i sve ostale državne prinadležnosti, kako ko i kome hoće plaćali, države ne bi bilo. Zato je država uvela i instrument prisile da bi funkcionisala. To je uradio i Ebu Bekr!  Instrumentom prisile je obavezao  ljude da ispunjavaju svoje vjerske obaveze na ispravan način i tako osiguraju sebi i drugima sigurnost ovdje i spas na budućem svijetu.

Često se susrećem, u ramazanu svakodnevno, s pitanjem imaš li efendija nekoga kome bi dao zekat? Htio bi da moj zekat dođe u prave ruke! Na takva pitanja odgovaram: Sadaku možeš dati kome hoćeš!  Zekat, ako si dužan i želiš ga na propisan način dati,  moraš  dati u instituciju, u našem slučaju, Islamskoj zajednici. Sve drugo je put kojeg sam ja u hipotetičkoj priči na početku ove besjede o plaćanju poreza prošao. Ako neispravno podijeliš zekat, doći će ti opomena. Allah dž.š. će naći način da te opomene, da te podsjeti na tvoju obavezu imovinskog ibadeta.

Poslije opomene slijedi pljenidba imovine. Čime i kako?  E, to Allah odlučuje: poplavom, požarom, krađom, kojim načinom propasti. Sam će Allah o tome odlučiti.

„Allah dž.š. nam naređuje da institucionalno djelujemo, da izgrađujemo  i razvijamo  normativnu kulturu reda i poretka. Uzvišeni kaže: “O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim.“ (Nisa, 59).

Mnoge borbe moramo valja na planu našeg opstanka ovdje voditi. Jedna od važnih i teških borbi je  poštivanje institucija i građenje povjerenja u njih. Jučer su se ashabi i Poslanik vratili sa Bedra u Medinu. Pobijedili su na Bedru! Trijumfovala je Istina i time je osnažena zajednica i država. Zahvaljujući pojedinačnim donacijama i ličnim učešćem osigurali su sredstva za bedransku bitku. Tako su postupili, jer još ne biješe izgrađen sistem i naplata propisanih  poreza (zekata). Bilo je među njima onih koji su čitav imetak, ili njegov veći dio, donirali za opremanje vojske. Kad se država uredila, a to je bilo već iduće godine, uhudsku bitku finansirali su i vojsku opremali iz državne kase - Bejtul-mala. Po povratku u Medinu ,naučeni na putu između Bedra i Medine, ashabi i Poslanik su velikom žrtvom i odricanjem, borbom sa samim sobom izgradili sistem i postali uvaženi, možemo slobodno reći zahvaljujući svojoj organiziranosti u svim sferama življenja, postali su presudan i politički i ekonomski i vojni faktor.

 Šta nama Bedr danas govori? Kaže nam: Izborite se sa sobom i gradite institucije i izgrađujte povjerenje u njih. Ne može narod i zajednica opstati bez institucija. Bedr nam još kaže: Ne tumačite sebi po vlastitoj volji  ajete iz  Božije Knjige kako bi izbjegli izvršiti propis vjerski na ispravan način.

Osam je kategorija kojima zekatska sredstva pripadaju. Kojoj će kategoriji sredstva zekata biti dodijeljena u svome vremenu odlučivali su, kao što smo vidjeli,   Poslanik, a.s. i Ebu Bekr. Kojoj će se  kategoriji danas dodijeliti sredstva zekata ne može odlučivati nijedan pojedinac. O tome po propisanoj proceduri odlučuju izabrani predstavnici muslimana - Islamska zajednica. Sve drugo je samovolja, anarhija i pogrešan put.

Uzvišeni Bože, pomozi nam da razumijemo vjeru i daj nam snage da se budemo lojalni predstavnicima našim koji se Tebi iskreno pokoravaju. Amin.

 Hutbu pripremio: Izet ef. Čamdžić