Logo

Dan Armije – podsjećanje kako se brani i voli domovina

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa

Tema sedmice - prijedlog za hutbu: Dan Armije – podsjećanje kako se brani i voli domovina

Sva hvala i zahvala pripada Allahu, dž. š., Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na poslanika islama Muhammeda, a. s., na njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe. Allahovu milost i oprost zazivamo na sve bosanske šehide.

Poštovana braćo!

Pred nama je mubarek ramazan, mjesec Allahove milosti i svekolikog dobra. U njemu su značajni događaji poput Bedra, Oslobađanja Mekke i Noći kadr. Pored ovih spomenutih događaja, za sve nas predstojeći ramazan donijet će i sjećanje na 15. april - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. To je jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje.

Ovaj i njemu slični datumi ostat će zlatnim slovima ispisani u našoj svijesti i povijesti. Ovo su dani kada se posebno sjećamo naših šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih junaka; onih koje znamo, ali i mnogo više onih čija imena ne znamo. To su naši heroji. Zahvalnost i sjećanje na njih mora biti trajno. Nikada njihovu hrabrost i borbu ne smijemo zaboraviti. Oni su, kada je bilo najteže, goloruki hrabro stali i branili svoju domovinu, vjeru, imetak, porodicu, čast i dostojanstvo od agresora, od onih koji su činili zločine i genocid u Bosni i Hercegovini. Njihovo djelo je veliko, ono je sveto. O tim velikim podvizima valja nam govoriti, o njihovoj hrabrosti i posvećenosti moramo mlađe generacije naučavati. Mi se nemamo čega stidjeti. Naša vojska je bila na visokom stepenu morala. Takve su bile i naše vođe, na čelu sa vrhovnim komandantom i predsjednikom r. Alijom Izetbegovićem.

Borba koju smo vodili bila je puna kerameta i pomoći od Uzvišenog Allaha. Drugačije se ne može shvatiti i pojmiti uspjeh našeg naroda.

Kaže Uzvišeni: (...) Koliko je malih skupina pobijedilo velike skupine Allahovom voljom, uistinu je Allah sa strpljivima. (El-Beqare, 249)

Ovaj ajet su na Bedru potvrdili Poslanik, a. s., i njegovi ashabi, ali isto tako, četrnaest stoljeća poslije, u Bosni i Hercegovini su ga posvjedočili borci Armije i naš narod.

Ti junaci će zbog učinjenog djela ostati zabilježeni na mjestu odakle nikada neće biti izbrisani, kod svoga Gospodara, a Njegova nagrada je najbolja i trajna je. Da bi djelo bilo primljeno, ono traži napor, trud i žrtvu.

Najbolji sinovi ove domovine su žrtvovali najvrednije što su imali; jedni su dali dijelove svoga tijela, a drugi i više od toga – svoje živote.

Učimo svoju djecu i pričajmo im o hrabrosti našeg naroda. Neka prouče dovu i Fatihu našim šehidima, neka majkama i porodicama šehida iskažu svoje poštovanje. Na Dan šehida, na šehitlucima mora nas biti mnogo više. Mjeseci pred nama su i mjeseci kolektivnih dženaza. Prvo u Vlasenici, potom u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Prijedoru i mnogim drugim mjestima. Trenutno stanje pandemije virusa Covid-19 vjerovatno neće dozvoliti da se okupimo na nekima od tih dženaza, ali kada dođe vrijeme da to možemo učiniti, onda nas mora biti mnogo više nego što je bilo dosad.

Neka naša djeca nauče imena heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995). Puštajte im kaside o našim herojima. Neka u svojoj mahali, u svome gradu znaju imena Zlatnih ljiljana.

Iskažimo našu podršku i poštovanje svim boračkim kategorijama. Prije svega to moraju učiniti državne institucije. Ohrabrujuće je čuti da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou za boračku populaciju izdvaja više stotina miliona maraka. Veliki je to iznos. Naravno, nisu svi obuhvaćeni, valja naći najbolja rješenja kako bi svi bili tretirani na dostojanstven način. Usvojeni Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica je jedan od načina, ali se mora tragati i za drugim rješenjima i mjerama kako bi ljudi bili što zadovoljniji. Jer oni to, uistinu, zaslužuju.

Časni Kur'an (En-Nisa, 95-96) jasno potcrtava da ne mogu biti isti oni koji su se borili i oni koji to bez opravdanog razloga nisu činili. Dakle, kod Allaha nisu isti, pa tako i po našim mjerilima treba da bude.

Poslušajmo riječi Poslanika, a. s.: ''Jedan dan bdijenja na putu Uzvišenog Allaha bolji je od dunjaluka i svega što je na njemu.'' (Muttefekun alejhi: Buhari, 2892 i Muslim, 1881)

Ili u drugom primjeru kada melek Džibril pita Poslanika, a.s., kakvo mišljenje vlada o učesnicima na Bedru, a Poslanik, a.s., odgovara: ''Smatramo ih najboljim'', a melek Džibril potvrdi: ''I mi isto tako mislimo o melekima koji su učestvovali na Bedru.'' (Buhari, 3992)

Naši heroji su, uz Božiju pomoć, odbranili i sačuvali našu domovinu i predali je nama u emanet. Stoga, obaveza svih nas je da je čuvamo i doprinesemo njezinom jačanju i progresu. Jaka država podrazumijeva jake institucije, izgrađene na temeljima znanja, pravde i morala, a lišene korupcije, mita i svake vrste podobnosti. Naša svijest se ogleda i u poštivanju simbola države: zastave, grba i himne. O svemu nabrojanom valja nam mnogo više voditi računa.

I na kraju, u ovom mubarek danu džume i sa ovog časnog mjesta svim braniocima Bosne i Hercegovine, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo ovaj veliki dan, Dan Armije. Neka im Plemeniti Allah podari nagradu za njihovu borbu, a našim šehidima džennetske ljepote.

Allahu Uzvišeni, našoj Domovini podari postojanost i svaki napredak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja.

Milostivi Allahu, povećaj našu ljubav prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas.

Poduči nas da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. Amin!

Hutbu pripremio: Esmir-ef. Hasanović, imam džemata Sepetari (MIZ Tuzla)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.