Logo

Božija svojstva i ispravna mjerila

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa

Tema sedmice - prijedlog za hutbu: Božija svojstva i ispravna mjerila

Allah Svemilosni, govoreći o Sebi u Čanom Kur'anu,  poručuje: ,,Koji oprašta grijehe i prima pokajanje, Koji strahovito kažnjava i obilno nagrađuje; drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraća.” (El-Gafir, 3.)

Živimo vrijeme u kojem  smo često opterećeni tuđim brigama, „viškom“ informacija, tračevima i pričama rekla-kazala.  Zaboravljamo na sebe. U drugom su nam planu odlike i svojstva koja krase jednog muslimana. Trčeći za dunjalukom i dunjalučkim obavezama, žudeći za materijalnim potrebama i prohtijevma, čovjek zaboravlja na svoju osnovnu zadaću: biti uvijek i na svakom mjestu svjestan Boga i shodno tome usmjeravati svoje postupke. Zato nas Milostivi podsjeća na koji način trebamo biti svjesni Njegovog sveprisustva i Božije zakonitosti u upravljanju cijelim kosmosom i stvorenim svjetovima. Na osnovu te svijesti o Bogu, pozvani smo na izgradnju samosvijeti o emanetu koji smo slobodno i bez sustezanja preuzeli.

Bog Uzvišeni je Milostiv - Gafiri zenbi: On prašta grijehe. On je, neka je slavljen i hvaljen, -Kabili tevbi: Onaj koji prašta i prima pokajanja. Božije svojstvo je - Šedidu-l-ikab: Onaj koji strahovito kažnjava. Svemilosni stvoritelj okitio se svojstvom - Zit-Tavl: Vlasnik je sveopće dobrote.  Na početku i na kraju našeg ovosvjetskog puta, svakog uspona i pada, uspjeha i greške, slijedi povratak Njemu kroz svjedočanstvo: La ilahe illallah: „Nema drugog Boga osim Allaha“. Od iskrenosti tog svjedočanstva ovisi i naša krajnja sudbina. U njemu je skriven ključ Dženeta, u njemu se razaznaje naša duhovna lična karta.

Postavlja se logično pitanje: Kako se može desiti da onaj ko svakodnevno i višestruko verbalno svjedoči šehadet, prakticira vjerske propise, ističe religijske simbole, istovremeno pokazuje  neodgovornost, nemar, sklonost ka laganju, pronevjeri, mitu i korupciji? Odakle kod takvih pojedinaca potječe osornost i grubost spram roditelja i bližnjih?! Može li musliman sebi dopustiti beskarakternost a i dalje uporno tvrditi da vjeruje, i poznaje lijepa imena Božija i Njegova savršena svojstva?!

Jesmo li muslimani iz ubjeđenja ili iz nasljeđa?

Okitimo se Božijim svojstvima Kojima Sebe Sveznajući opisuje kako bismo proturječnim osjećanjima u nama pronašli ispravno mjerilo kako djelovati i prosuđivati. Imajući stalno na umu svojstva Svemilosnog manje ćemo griješiti i uz Božiju pomoć nećemo zastraniti. Ljubav ne smije nadvladati pravdu, kao što ni mržnja ne smije zaslijepiti pravo na istinu. Milost i strogost, praštanje i kazna, iako su oprečna svojstva, nužno nadopunjuju jedno drugo.

Neko je rekao Jusufu a.s., mir s njim: „Zaista, ja te volim.“ Na to mu je Jusuf odgovorio: „Jesi li došao s još čime osim tog voljenja. Volio me je otac pa me moja braća baciše u napušteni bunar, a zatim sam prodat u roblje. Voljela me žena moga gospodara, pa sam strpan u zatvor u kojem sam proveo više godina.“

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.