A+ A A-

Video obraćanje muftije za Zapadnu Evropu dr. Osmana ef. Kozlića

Muftija Islamske zajednice za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić uputio je video poruku u vremenu kada su vrata naših džamija i mesdžida širom Evrope zatvorena zbog pandemije koronavirusa, ocjenjujući ovo vrijeme velikim izazovom za našu društvenu zajednicu.

Zar nismo grudi raskrili tvoje,

I skinuli s tebe breme tvoje,

što pleća tvoja pritiskalo je,

I podigli stepen časti tvoje?!

Znate da je naš Poslanik, a.s. prošao dosta teških trenutaka u svome životu. Da mu je bilo teško i da je osjećao tegobu, i sigurno, molio Allaha da mu olakša. Poznavaoci tefsira ili tumačenja kur'anskog teksta naglašavaju da je ova sura, za koju smo kazali da nosi naziv Razgala, povezana sa prethodnom surom Ed-Duha-Jutro, u kojoj Uzvišeni Allah napominje svoga Miljenika da ga On nije samog ostavio, da će mu dati ono sa čime će biti zadovoljan. A zatim, napominje još, zar nisi bio jetim-siroče pa te je zbrinuo, zar nisi bio izgubljen, pa te je On na pravi put uputio, zar nisi bio siromašan, pa te je On bogatim učinio. Zato, nemoj zaboravan biti pa siroče odbacivati, nemoj da nevoljnika odbijaš i na blagodatima kojima si darovan zahvalan budi i javno ih spominji. Allah sve nas napominje da budemo zahvalni u teškim trenucima, ali i da radimo i činimo ono što će te naše riječi potvrditi. I onda dolazi ključna rečenica u ovoj suri:

 I znaj da tegobu prati olakšanje!

Uistinu, tegobu prati olakšanje!

Dva puta ista rečenica: Uistinu, tegobu prati olakšanje!

Dakle, nema nikakve sumnje da će poslije tegobe i teškoće doći olakšanje. Ali, kada i na koji način, to ne znamo. Na nama je da u Njegove riječi vjerujemo, da mu dovu i molitvu upućujemo da nam čim prije olakša i kutariše nas iskušenja. Međutim, zadnja rečenica nam možda daje odgovor: Zato, kad dokon si (kad nisi zauzet, kad si slobodan), digni se i trudi, i svome Gospodaru svim srcem žudi!" - poručio je između ostalog, muftija Kozlić

Obraćanje je završio dovom Allahu dž.š.:

"Milostivi Allahu, molimo Te da poslije tegobe nastupi razgala i olakšanje. Molimo Te Uzvišeni Bože, da posebno obdariš strpljenjem, zdravljem i snagom sve ljekare i zdravstvene radnike koji ovih dana za sve nas odrađuju ogroman posao. Sjetite ih se u vašim dovama, braćo i sestre, i pomozite im tako što ćete boravkom u vašim kućama i njima pomoći da lakše obave svoj posao. Naš Bože, tražimo oproštenje Tvoje.Veliki naš Bože, ne kazni nas ako zaboravimo ili pogriješimo.Veliki naš Bože, ne zaduži nas teretom preteškim za nas.Veliki naš Bože, ne obavezuj nas onim što podnijeti i izvršiti ne možemo. Oprosti nam, smiluj se i osnaži nas. Amin!"

(Preporod.info)