Promo banner

A+ A A-

Zamjenik reisu-l-uleme Husejin ef. Smajić u posjeti New Yorku

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husejin ef. Smajić od 10. do 18. decembra boravio je u službenoj posjeti u New Yorku.

17 12 2019 02 zamjenik sad 0

U svojstvu predsjednika skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine Smajić je učestvovao na međunarodnoj konferenciji u Ujedinjenim Nacijama, te je svoj boravak u gradu New Yorku iskoristio za posjetu bošnjačkim džematima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

U subotu (14.12) je posjeta upriličena u džematu Bosansko-heregovački islamski centar u Astoriji gdje se zamjenik reisu-l-uleme Smajić obratio prisutnim džematlijama prigodnim vazom, čestitajući im na dosadašnjem radu i organizaciji. Napomenuo je važnost očuvanja bošnjačkog identiteta i lijepe vjere islama kroz naše džamije i vakufe. Posebno je naglasio naglasio stalnu potrebu unapređivanja postojećih vakufa i  izgradnje novih. Tim povodom osvrnuo se i na sjedište IZBSA u Washington D.C. te njegovu važnost za budućnost Bošnjaka na ovim prostorima. Idriz ef. Budimlić, imam ovog džemata pozvao je prisutne da i se i na ovom skupu naravi  još jedan korak ka izmirenju obaveza za kupovinu zgrade IZBSA-a u Washingtonu. Tako je iste noći za ovu svrhu ukupljeno 17.000 USD. Akcija se nastavlja i u drugim džematima kao i ovom.

17 12 2019 02 zamjenik sad 1

U nedjelju (15.12) zamjeniku reisu-l-uleme se u New Yorku pridružio sekretar muftijstva IZBSA Mirnes ef. Lemeš te je sa zamjenikom posjetio Bošnjački Islamski Kulturni Centar na čelu se Mehdijom ef. Demirovićem. Zamjenik reisu-l-uleme se obratio prigodnim obraćanjem mnogobrojnim vjernicima a nakog toga je sekretar Lemeš kazao nekoliko riječi o vakufu u D.C. te napomenuo važnosti i značaj kupovine sjedišta muftijstva.  U svom obraćanju, podstakao je ljude da se sprovede akcija otplate preostalog duga, napominjući da su džemati u New Yorku i do sada značajnim sredstvima učestvovali u kupovini objekta.

Delegacija je potom naredni dan posjetila i Islamski Centar Belmont gdje imamsku dužnost obavlja Nedžad ef. Avdović gdje je također upriličeno obraćanje zamjenika reisu-l-uleme. Delegacija je obišla džematske prostorije te se pobliže upoznala sa historijatom džemata kao i njegovom strukturom. U svim džematima je nakon programa nastavljeno druženje uz večeru i kahvu sa prisutnim džematlijama do kasno i noć. Rukovodstvo IZBSA-e koristi priliku da zahvali svim domaćinima koji su ovu posjetu učinili lijepom i korisnom.