Promo banner

A+ A A-

Održan seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

U gradu Gislaved 6. i 7. novembra 2017. godine održan je seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj pod nazivom: ”Imamska misija, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam”, uz potporu NBV-a i općine Kungsbacka.

Seminar je organizovan s ciljem edukacije, podrške i jačanja misije imama, te suzbijanja utjecaja interpretacije vjere i vjerskih propisa koji su strani našem tradicionalnom učenju i prakticiranju.

Prvi dan podnesena su četiri referata.

Nakon uvodne i pozdravne riječi imamima prvim referatom obratio se hfz.dr.Mevludin-ef. Dizdarević koji je govorio na temu ”Ko i kako govori u ime islama?”.

Drugo predavanje je održala Mevludina Abazović, službenica općine Kungsbacka, zadužena za poslove suzbijanja nasilnog ekstremizma.

Mevludina je u okviru svojih redovnih aktivnosti saradnje sa civilnim društvom službeno prisustvovala seminaru imama i govorila na temu „Nasilni ekstremizam i vjerski radikalizam u Švedskoj.“ Ovom prilikom prezentirala je imamima navedenu problematiku u Švedskoj i na koji način država kroz lokalne zajednice djeluje kako bi suzbijala nasilni ekstremizam i vjerski radikalizam i koja su to očekivanja od lokalnih zajednica, prvenstveno vjerskih službenika.

Nakon izvanredne diskusije, skupu se ponovo obratio hfz.dr.Mevludin-ef. na temu „Vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam – uzroci i posljedice tekfir ideologije“.

Podijeljeni u četiri grupe imami su razgovarali o tri aktuelne situacije i razmjenjivali iskustva na koji način bi trebali reagovati. Razgovarano je kako i sa kojim institucijama je potrebno sarađivati, kako postupati ukoliko se pojavi interpretacija vjere i prakse koji su strani našem tradicionalnom učenju, te važnosti rada sa omladinom.  

Tema referata Smaje-ef. Šahata, imama u džematu Skövde bila je ”Poziv imama u Švedskoj i izazovi vremena.“

Nakon večere i jacije-namaza hfz.dr.Mevludin-ef. se obratio džematlijama džemata Gislaved.

Drugi dan podnesena su dva referata.

Hfz.dr.Mevludin-ef. je govorio na temu „Bosanski islam kao uzorni model evropskom islamu – fenomenologija bosanskog islama“, a Mustafa-ef. Šetkić, imam u džematu Štokholm govorio je na temu ”Vjerske slobode i način organizovanja muslimana u Švedskoj, perspektive za budućnost”.

Nakon referata razvila se zaista izvanredna diskusija i osvrti na organizovani seminar te formulirani zaključci:

Preko Savjeta glavnog imama objaviti proglas imama o stavu prema nasilnom ekstremizmu i vjerskom radikalizmu, te navedenu izjavu usvojiti i na Skupštini IZBUŠ.

Svaki imam se treba na lokalnom nivou angažovati i sarađivati sa općinom. Na saveznom nivou nastaviti uspješnu saradnju sa državnim institucijama.

Savjet glavnog imama će pripremiti pristupnicu i proslijediti Izvršnom odboru IZBUŠ i kandidacionoj komisiji. Pristupnicom će se svi kandidati za organe u našoj Zajednici, na saveznom i lokalnom nivou obavezati da će poštovati principe utemeljenja naše Zajednice, na Kur’anu i sunnetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i zahtjevima vremena. Te potvrditi da u svom tumačenju i izvršavanju ibadetskih islamskih dužnosti primjenjuju maturidijski akaid i hanefijski mezheb.

U Zajednici je potrebno formirati radne grupe koje će raditi na duži mandatni period. Grupe će analizirati i usavršavati mektepske udžbenike, rad sa omladinom, medijsko oglašavanje u Zajednici i druge projekte od interesa za Zajednicu.

Preporučuje se svim imamima i džematima da koriste prilike dodatne edukacije koje organizuje SST.

Na kraju seminara imami su spomenuli nedavno penzionisanog imama Hazim-ef. Gurdu, te pohvalili njegov dugogodišnji rad u Islamskoj zajednici i zahvalili se na dugogodišnjoj saradnji.

Treba dodati da je prvog dana seminara održana i Skupština Udruženja ilmijje IZBuŠ. Za predsjednika je ponovo izabran Nezir-ef. Špiodić, a u Upravni odbor: Alen-ef. Delić, Hasan-ef. Jašarević, Hamza-ef. Terzić i Benjamin-ef. Dučić.

Seminaru su prisustvovali pored odličnih gostiju predavača 21 imam iz 19 džemata IZB u Švedskoj.

Odličan domaćin ovog dvodnevnog skupa bio je Džemat Gislaved.

A.S.

  • 23244214_1897745703573651_1712192442360117258_n23244214_1897745703573651_1712192442360117258_n