Promo banner

A+ A A-

Osnovan prvi džemat Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Islamska zajednica u BiH i buduća krovna organizacija Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI) zvanično su, prema normativima IZ, u svoje članstvo primile prvi džemat u Republici Italiji. U periodu od 27. do 29. oktobra 2017. godine, delegacija Rijaseta IZ u BiH na čelu s šefom Ureda za bošnjačku dijasporu Mensuref. Pašalićem i mr. Muhamedom Fazlovićem, stručnim saradnikom za odnose s crkvama i religijskim zajednicama Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, boravila je u mjestu Angolo Terme, regija Lombardija.

Delegacija je u prostorijama bošnjačkog udruženja „Ljiljan“, zajedno s predstavnicima tamošnjih Bošnjaka i predstavnika drugih bošnjačkih udruženja iz Bijele (Biella) na čelu s Dževadom Mehmedovićem, Pjaćence (Piacenza) na čelu s Medagom Hodžićem, Verone odnosno Trsta, 28. oktobra 2017. usvojila Statut i izabrala rukovodstvo džemata „Bosna“. Osnivačku skupštinu činili su uglavnom članovi Inicijativnog odbora formiranog u mjesecu ramazanu tekuće godine, a formiran je također i Upravni odbor džemata „Bosna“. Na zasebnome zasjedanju Upravnog odbora, 04. novembra 2017, izabrano je rukovodstvo džemata na čelu s predsjednikom Mufidom Parlićem i zamjenikom Ibrahimom Humkićem. Za sekretara izabran je mladi Irhad Salkić, za zamjenika Mirza Ramić, dok je za blagajnika izabran Mehmed Krajinić odnosno Hidajet Sinanović. Kao jedan od zaključaka skupštinskog zasjedanja dogovoreno je da se nakon osnivanja džemata u Bijeloj i Pjaćenci pristupi formiranju krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Nakon formiranja džemata Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH će koordinirano s Bošnjacima u R Italiji raditi na službenoj registraciji vjerskog udruženja, te na obezbjeđenju adekvatnih namjenskih prostorija za izvođenje vjerskih aktivnosti.

Kako bi realizirala i obezbijedila podršku za službenu registraciju, te obezbijedila neophodne prostorije za rad džemata, delegacija Rijaseta imala je susret s općinskim načelnikom Angolo Terme, gosp. Alessandrom Morandinijem, te s don Danilom Vezzolijem, vikarom oblasti Valle Camonica dijeceze Breša (Brescia) odnosno predsjednikom lokalnog Caritasa u mjestu Darfo.

I.S.

  • 0101