A+ A A-

Muftija banjalučki mr. Nusret ef. Abdibegović

nusret abdibegovic 1

Nusret Abdibegović rođen je 18. novembra 1957. godine u Pruscu kod Donjeg Vakufa gdje je i pohađao osnovnu školu. Srednje obrazovanje stekao je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 1977. godine. Diplomirao je na Šerijatskom fakultetu Univerziteta u Medini 1986. godine, a magistrirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2002. godine. Oženjen je i ima dvoje djece.

Prvo radno iskustvo stekao je radeći kao imam u džematu Glavice Medžlis Islamske zajednice Bugojno od 1977. do 1978., a kao imam radio je još u u džematu Voljevac, džematu Hadžialibegove džamije te Sulejmanije džamije. U periodu od 1987. do 1993. Bio je glavni imam za područje Medžlisa Travnik, Novi Travnik i Vitez, a od 1993. do 2014. godine obnašao je dužnost muftije travničkog. Govori arapski jezik.

U periodu od 1994. do 2013. godine dodatno je angažovan kao profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, predsjednik Upravnog odbora iste, predsjednik Organizacionog odbora Dani Ajvatovice, glavni vodić hadžija kopnenim putem, član Komisije za hadždž, šef Ureda za hadždž, član Vijeća za fetve, član Rijaseta, predsjednik Disciplinske komisije Rijaseta.

Učesnik je nekoliko naučnih skupova i konferencija od kojih su najznačajnije Ajvatovica '94- simpozij hadisa; Ajvatovica '95-Bog neće izmjeniti stanje jednog naroda dok se taj narod ne izmjeni u sebi; Euro-azijska šura; islamska tradicija Bošnjaka, izvori, razvoj, institucije i perspektive; Život i djelo dr. Ahmeda Smajlovića; program rada kandidata za reisu-l-ulemu Islasmke zajednice u BiH, Međunarodni samit o miru i pomirenju. Autor je udžbenika za medrese Fikh 1 i 2, te brojnih članaka, a neki od njih su: Bajramske radosti, stradanja i zaboravi; Muhammed a.s.-učitelj i odgajatelj duše; Kodeks porodičnog prava, Džamija,džemat i hutba; srednjovjekovna Bosna-Traganje za identitetom.