Logo

Visina mehra i način njegove isplate

Pitanje:

Da li se mehr može odrediti u većem iznosu, a da njegova isplata bude samo u slučaju rastave braka, ili je bolje da se odredi prikladniji iznos kojeg bi suprug morao isplatiti tokom braka?

Odgovor:

Visina mehra tiče se ugovornih strana (mladenaca) i oni to utvrđuju. Ne treba pretjerivati s mehrom, jer je prevelik iznos prvi znak da ženik možda ne namjerava izmiriti taj svoj dug, ali smo mišljenja da ga ne treba ni minimizirati, jer je riječ i o nekoj vrsti odštetne klauzule u slučaju razvoda braka. Način njegove isplate je stvar dogovora, a ako supružnici nisu dogovorili način isplate postupa se po običaju. Uobičajeno je kod nas da se mehr dijeli na mu'adždžel - trenutni, koji se daje prije zaključenja braka ili prilikom zaključenja braka (prsten i sl.) te muedždžel - odgodni, koji se ugovara prilikom sklapanja braka, s odgodom isplate do određenog ili neodređenog roka (smrt ili eventualni razvod braka).

U svakom slučaju, mehr je obaveza koja se mora izvršiti osim ako žena oprosti to potraživanje/ dug. Ako pak dođe do razvoda braka, muževom voljom/krivicom, isplata mehra postaje njegova obaveza za koju će odgovarati na Sudnjem danu. Da postoji šerijatski sud, bio bi primoran sudskom odlukom na isplatu mehra. Ovako, ostaje moralna i materijalna obaveza za koju će odgovarati na Sudnjem danu, ako ga ne isplati, poput odgovornosti za druge dugove koje ne izmiri na ovom svijetu, a bio je dužan izmiriti ih. 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.