Logo

Održana 7. redovna sjednica glavnog odbora Udruženja ilmijje

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

U Sarajevu je 24. ša'bana 1429. h.g. / 26. augusta 2008. održana 7. redovna sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj sjednici Glavni odbor je na osnovu prijedloga odbora Udruženja i medžlisa IZ donio odluku da o svom trošku pošalje na hadždž 9 penzioniranih imama koji nisu bili u prilici obaviti ovu dužnost. Ovu grupu imama sačinjavaju:

Alihodžić Nezir ef., MIZ Konjic
Bajtarević Mustafa ef., MIZ Breza
Delić Halil ef., MIZ Mostar
Đelil Meho ef., MIZ Kiseljak
Đogić Derviš, MIZ Živinice
Klanco Alija ef., MIZ Sarajevo
Salčinović Ekrem ef., MIZ Ključ
Stenaklić Mehmed ef., MIZ Teslić
Zambaković Hidajet, MIZ Zavidovići

Prije odlaska na hadždž u Sarajevu će se upriličiti zajednički susret ove grupe imama i proučiti im se ikrar-dova.

Razmatrano je i obilježavanje 28. septembra - Dana Udruženja ilmijje, koji je ove godine u ramazanu i pada u nedjelju. Imajući u vidu da imamima van Sarajeva ramazanske obaveze u džematima ne dozvoljavaju dolazak na centralnu manifestaciju, za obilježavanje ovog dana pred spomen-pločom imamima - šehidima u dvorištu GHM zadužen je Odbor udruženja ilmijje Sarajevo - učenjem hatma-dove iza podne namaza, u nedjelju, 28. septembra 2008.

Nakon Bajrama Glavni odbor će sazvati svečanu proširenu sjednicu na kojoj će se obilježiti 10. godišnjica Udruženja ilmijje u sastavu Islamske zajednice u BiH. U pripremi je mala monografija Udruženja koja će biti promovisana istog dana.
Projekt seminara za imame o ekologiji i religiji podržan je od Federalnog ministarsatva okoliša i turizma. Naredni ciklus će biti održan nakon Ramazana.
Glavni odbor je zaključio i da se, ukoliko se iznađu dodatna sredstva za Fond penzioniranih imama, ovim imamima tokom ramazana isplati bajramluk.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.