Logo

Aktivnosti džemata „Saff“ Odense

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Gostovanjem hfz-a Sulejman ef. Bugarija obilježena je godišnjica od otvaranja prostorija BKIC-a (BOSNJACKO-KULTURNO ISLAMSKOG CENTRA), i 15 godina od formiranja džemata.

Na poziv džemata „Saff“ iz Odense hafiz Sulejman ef. Bugari je proveo tri nezaboravna dana u Odensi. Njegovo gostovanje počelo je u petak 30.01.2015. kad je džematlije predvodio na džumi-namazu. Već tad se vidjelo da će to biti uspješno gostovanje. Iako je bio radni dan, džamijski prostor je bio dobro ispunjen džematlijama. Tu je bilo dosta džematlija i iz drugih džemata. Veoma nadahnutim vazom na hutbi praktično je najbolje najavio da će i ostala predavanja biti vrlo uspješna. I tako je zaista i bilo. Tu večer, po programu je bilo planirano predavanje poslije jacije namaza.  Već dosta prije nastupanja namaskog vremena džamija je bila ispunjena džematlijama koji su došli da još jednom čuju hafiza Bugarija. I zaista, onako u svom stilu, hafiz je održao predavanje o ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s. i o međuljudskim odnosima. Nakon predavanja druženje se nastavilo u kafeteriji džemata do duboko u noć.

Subota 31. januara, planiran je kao centralni dan u ovom programu. Već mnogo prije početka zvaničnog dijela programa, džematlije su počele pristizati u velikom broju. I ne samo iz Odense. Mnogo je došlo džematlija autobusima i privatnim autima iz drugih džemata. Također, i iz Hamburga, Malmea i još nekih mjesta izvan Danske. Po našoj procjeni, taj dan je bilo između 700 i 800 Bošnjaka u našem džematu. Očito da je hafiz Bugari vrlo popularan među Bošnjacima pa su mnogi prevalili dalek put da ga čuju.

Program je počeo u 15,30 sati, podjelom zahvalnica i vakufnama za novčane doprinose za kupovinu i renoviranje vakufskog objekta džemata „Saff“ u Odensi. Džemat je dodijelio posebne zahvalnice svima koji su dali preko 2000 kruna.  A takvih je bilo oko 300 što pojedinaca što džemata, a zahvalnice su uručili predsjednik i podpredsjednik džemata.

Na osnovu pravila Vakufske direkcije, Islamske zajednice u BiH, i na osnovu Statuta Vakufskog fonda džemata „Saff“ Odense, osobe koje uvakufe preko 10 000 kruna dobivaju posebnu vakufnamu, izdatu od Vakufske direkcije i upisuju se u Knjigu vakifa.  Za učešće u kupovini i renoviranju pomenutog objekta bilo je 77 pojedinaca i familija koji su ispunili uslove da dobiju vakufname. Njima je vakufname, u ime Vakufske direkcije, uručio hafiz Sulejman ef. Bugari.

Nakon akšam namaza, mektebska djeca su izvela prigodne recitacije, a hafiz je preko dva sahata vazio, savjetovao i odgovarao na pitanja. A nakon klanjanja jacije svi prisutni su se mogli počastiti večerom i kolačima. I zaista treba istaknuti doprinos žena džemata „Saff“ koje su dale veliki doprinos da ovo trodnevno druženje protekne na zavidnom nivou. Kolača je uvijek bilo dovoljno za sve prisutne.

I ovu noć druženje je nastavljeno u džematskoj kafeteriji. Pored odgovaranja na mnoga pitanja, hafiz je učio i ilahije.

U nedjelju 01.02 2015. program je počeo klanjanjem akšam nanaza. Nakon akšama, opet je hafiz održao dvosatno predavanje. Kao i prethodnih večeri,  druženje je nastavljeno do pola noći. Kao da je svima bilo žao napustiti druženje. I hafizu i džematlijama.

Pored već izrečene pohvale ženskom dijelu džemata, treba pohvaliti rad džematskog odbora, a posebno treba istaknuti angažiranost džematskog imama Elmedin ef. Kadrića.

02.02. ponedjeljak, naš dragi musafir nas je morao napustiti, i vratiti se u Bosnu svojim redovnim obavezama. Po ocjeni mnogih prisutnih, ovo je bilo dobro organizovano, dobro posjećeno i veoma korisno druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem.

Ovom prilikom džemat koristi priliku da se od sveg srca zahvali našem ahbabu Adisu Tanoviću, koji nam je bio od velike pomoči oko organizovanja prevoza za našeg musafira.

Džemat i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima, tako da će u petak 20. februara biti upriličeno predavanje za žene, a predavač će biti uvažena Ammara Langič-Sabič.

Sponzori gore navedenog su bili: ”Sarajevski kiseljak” i turistička agencija „Papalina“.

Jusuf P.

  • 0000

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.