A+ A A-

Održana mevludska svečanost u Bjelimićima i Čelebićima

U subotu, 13.09.2014.godine, u Čelebićima je održana tradicionalna mevludska svečanost.  Uz bogat i lijep mevludski program koji je izveden na platou ispred džamije u Čelebićima pored imama ovog džemata Salih ef. Jusufovića  i v.d. glavnog imama Medžlisa IZ Konjic Redže ef. Muhibića velikom broju džematlija obratio se i profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Dževad Hodžić.

Mevludski program i ilahije izvodili su učači iz Zenice. U lijepom učenju učača  uživali su, kako imami MIZ Konjic, tako i prisutne džematlije!

Mevlud u Bjelimićima

U nedjelju, 14.09.2014.g. /19.zu-l-ka'dea 1435.h.g. nakon podne-namaza u džamiji u Odžacima-Bjelimići proučen je mevludski program. Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic Salih ef. Nefer, Refik ef. Delić, hafiz Ruhid ef. Nezir, Salih ef. Jusufović, Amir ef. Cernica, Pindžo ef. Ćamil, Čorbo ef. Elvedin a okupljenim džematlijama se pored mjesnog imama Nazif ef. Kurtovića obratio i v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

U svom obraćanju, imam džemata Bjelimići Nazif ef. Kurtović, zahvalio se na dolasku muftiji mostarskom i njegovoj pratnji, glavnom imamu MIZ Konjic te  kolegama imamima i drugim dragim gostima podsjetivši se i imama koji su preselili na ahiret a za svog života su bili redovni i uvijek dragi gosti mevluda u Bjelimićima, Ahmet ef. Bibera i Salih ef. Ćesira. Nazif ef. je pozvao sve džemaltije da prouče Fatihu spomenutim imamima kao i imamima koji su dugi niz godina vršili dužnost imama u džamiji u Odžacima prije njega.

U svom petominutnom obraćanju v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić podsjetio je vjernike na važnost očuvanja islama i islamske tradicije na našem području skrenuvši u svom izlaganju posebnu pažnju na potrebu lijepog odgoja i odgajanja na principima Poslanikovog, a.s. primjera koji je naljepši uzor i koji je najljepšeg odgoja. Obraćanje je završio dovom Uzvišenom Allahu da pomogne vjernike i da im da snage da na imperativu prve kur'anske objave "Uči u ime Gospodara" pravilno shvataju vrijeme u kojem žive i vrijeme u kojem će živjeti  potomci.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je također podvukao važnost ispravnog slijeđenja islama i na islamu utemeljene tradicija vjernika ovih krajeva. Čestitao okupljenim vjernicima na njihovoj brojnosti i ustrajnosti da ostanu na području Bjelimića kao i onima koji su otišli iz Bjelimića na riješenosti da ne zaborave svoj kraj, ko su, odakle su i gdje se na koncu treba vraćati i dug prema rodnom mjestu oduživat. U svom obraćanju osvrnuo se i na trenutnu situaciju u svijetu te pozvao na jedinstvo muslimana, ukazao na važnost tog jedinstva kao i na štetnost nejedinstva i posljedice koje ono može izazvati.

Opširnije o ovoj mevludskoj svečanosti možete poslušati i narednog četvrtka u okviru emisije "Svijetli putevi islama" MIZ Konjic koja se emituje u terminu od 12 do 13 sati putem radio Konjica.

E.B.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/15-09-2014-05-mev-cel-bje