Promo banner

A+ A A-

Proučen tradicionalni mevlud u Glavatičevu

U džamiji u Glavatičevu u nedjelju, 07. septembra 2014. godine održan je mevludski program.

12-09-2014-05-mev-glav-1

Pored Adisa ef. Hebibovića, imama džemata Glavatičevo u mevludskom programu učestvovali su i imami: Nazif ef. Kurtović, Refik ef. Delić, Salih ef. Nefer, Alija ef. Drkić, Enes ef. Alić, Almir ef. Hondo te hor "Sejfullah" iz Konjica.

Ispred Medžlisa IZ-e Konjic prisutne je poselamio Esad ef. Bajić koji je u svom obraćanju, između ostalog, podsjetio da su rijetki džemati koji su u zadnjih stotinu godina kontinuiranog organizovanog vjerskog života imali samo dvojicu hodža kakav je slučaj sa Glavatičevom, gdje prije sedam dana nakon više od 40 godina rada u ovom džematu na ahiret preselio Salko ef. Ćesir koji je u ovom džematu naslijedio Hasan ef. Razića za kog se kaže da je kao imam služio ovaj džemat 60 godina.

Esad ef. je također podsjetio da je džamija u Glavatičevu nekoliko puta u svojoj dugoj historiji paljena i rušena zamolivši Uzvišenog Allaha da se smiluje dušama naših imama, naših šehida i vakifa koji su svojim sredstvima i zalaganjem nekoliko puta kroz historiju nakon paljenja i rušenja ponovo podizali džamiju u Glavatičevu s dovom Allahu da i iduće generacije Bošnaka u ovom kraju očuvaju i unaprijede džamiju i druge vakufe kao i lijepe tradicije među kojima je i godišnji mevlud koji svojim značajem nadilazi okvire vjerskog skupa i postaje vrijeme i mjesto okupljanja ljudi koji žive u ovom kraju i onih koji su iz njeg odselili po drugim mjestima BiH.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)