Promo banner

A+ A A-

Melbourne: Ikrar dova u džematu „Deer Park“

Allah Uzvišeni u suri El Hadždž u 27 ajetu kaže: „I oglasi ljudima hadž!”-dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih.” Ovim ajetom je Allah dž.š. tražio od Ibrahima a.s. da oglasi ljudima hadždž i to na mjestu koje je bilo neplodno i bez vode, niti je bilo ikoga da bi čuo njegov poziv. Ibrahim a.s. je ipak oglasio ljudima hadždž jer mu je Uzvišeni Allah tako naredio, rekavši mu, na tebi je da oglasiš a na Nama je da taj poziv stigne do ljudi. Volja Uzvišenog je htjela da taj poziv stigne do svakog onog kome je Allah dž.š. propisao da obavi tu časnu dužnost od vremena Ibrahima a.s. do Sudnjega dana.

10-09-2014-05-ik-dov-dp-au-1

Svjedoci smo vremena kada se potvrđuje ovaj kur’anski ajet i u kome se potvrđuje da je Ibrahimov a.s. poziv čuo svako onaj ko obavlja hadždž u svakom vremenu i na svakom mjestu zemaljske kugle, pa tako možemo vidjeti da na hadž i ove godine putuju muslimani i muslimanke iz svih krajeva svijeta i oni iz mjesta dalekih, a među njima svakako i naši dobri Bošnjaci kojih ima po cijelom svijetu i koji putuju na hadždž ne samo iz naše Bosne i Hercegovine nego i iz mnogih drugih zemalja i onih bliži i onih dalekih, a jedna od onih dalekih zemalja iz koje naši Bošnjaci putuju da budu posebni Allahovi delegate, posebni Allahovi gosti, kako to kaže Resulullah, u vrijeme hadždžda jeste i Australija.

Svake godine, hvala Allahu dž.š, mi iz našeg džemata , iz džemata Deer Park, imamo svoje predstavnike na najvećem kongresu svih muslimana svijeta, na hadždžu, i tako se naše hadžije pridružuju plejadi onih odabranika koji se odazivaju na ovaj poziv koji je Allah dž.š. uputio preko Svoga prijatelja i poslanika Ibrahima a.s.

Slika 1

Ove godine, tačnije u nedjelju, 07. septembra, u Islamskom Centru Deer Park u organizaciji Džematskog Odbora i naših budućih hadžija, upriličena je Ikrar (hadžijska) dova i piknik za 9 hadžija koji ove godine uz Allahovu pomoć idu na hadždž. Piknik je počeo prije podne namaza kada su mnogobrojne džematlije i džematlijke počeli da dolaze u džamija a vjerski dio programa je počeo poslije podne namaza. Prelijep program su izveli članovi hora a bio je prožet ajetima , ilahijama i recitalima koji govore o hadždžu. Na kraju programa se obratio Imam džemata Muhamed ef. Đidić koji je u svom kratkom obraćanju čestitao budućim hadžijama i ukazao na značaj hadždža kao pete islamske dužnosti koja je kruna islamskih šarta, davši hadžijama konkretne savjete kako da se ponašaju šta da uče prilikom susreta sa Bejtullahom.

Poslije obraćanja i ovog prelijepog programa koji nije nikoga ostavio ravnodušnim proučena je i Ikrar dova za sljedeće hadžije i hadži hanume iz džemata Deer Park: Varupa Zehrudin, Varupa Nusreta , Mujagić Ismet, Mujagić Nasiha, Mustić Izet, Mustić Hajreta, Lidija Rakibi, h.Mirsad Gluhić kao bedel za svoju majku r.Gluhić Fatimu I h. Gluhić Emsuda kao bedel za svoju majku r. Adeviju Badnjević .

Zahvaljujemo Džematskom odboru i džematlijama džemata “Deer Park” koji su pružili podršku našim hadžijama i koji su organizovali ovo još jedno prelijepo druženje u džematu, zato molimo Allaha dž.š da ih nagradi Svojom nagradom.

I na kraju svim našim hadžijama od srca čestitamo odlazak na hadždž i molimo Uzvišenog Gospodara da im olakša ovaj hajirli put, da im podari zdravlja i snage i da im učini HADŽDŽI MEBRUR (primljen hadždž). AMIN!

Muhamed ef. Đidić