A+ A A-

Savjetodavno vijeće u Vašingtonu: Čestitka muftiji Kavazoviću, zahvalnost reisu Ceriću

ac-bih-usa-logoSavjetodavno vijeće Bosne i Hercegovine u Vašingtonu povodom izbora muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu, uputilo je čestitku muftiji Kavazoviću i pismo zahvalnosti reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću. U pismu muftiji Kavazoviću se kaže: 

 

- New York, 23. septembra 2012. 

Njegova Eminencija Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Islamska zajednica u BiH, Ured muftijstva

Obala Isa-bega Ishakovica 2, 71000 Sarajevo, BIH 

 

Uvažena Eminencijo, 

U ime Savjetodavnog vijeća Bosne i Hercegovine u Washington DC-ju (ACBH), nevladine, nestranačke organizacije koja u ime bosanskih Amerikanaca radi na zagovaranju jedinstvene, multietničke i demokratske Bosne i Hercegovine, želimo Vam čestitati na vašem novom namještenju na poziciju Reisu-l-uleme. 

Nakon dva desetljeća inspirativnog vodstva Reis-ul-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, zadovoljstvo nam je da je Vaš dolazak na ovu poziciju obilježen najboljim principima demokratskog upravljanja i institucionalne stabilnosti. Transformativno vodstvo Reisa Cerića nadopunjeno Vašim komplementarnim radom ka istom cilju poklon je generacijama Bošnjaka koje tek dolaze. 

Bosansko-američka zajednica ima nezamjenjivu ulogu u ishodima tretnutne situacije u Bosni i Hercegovini (BiH). Kao što i sami znate, mi neumorno radimo kako bismo osigurali da Sjedinjene Države ostanu angažirane i informirane o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine sa snažnim i odlučnim liderima poput Vas, mi ćemo nastaviti mobilizirati bosansko-američku zajednicu da se aktivno uključuje u američki politički proces, od kojeg će BiH, dugoročno gledano, nedvojbeno imati koristi. 

U tom smislu, ACBH blisko sarađuje sa kreatorima politika u Washington D.C.-ju kako bi unaprijedili odnose između Sjedinjenih Država i BiH, a sve sa ciljem integriranja BiH u NATO i Evropsku uniju. Godine 2010., ACBH je dovelo 35 kongresnih djelatnika u BiH kako bi ih angažirali i upoznali sa situacijom u BiH. Ovi napori ACBH-a rezultirali su boljim prepoznavanjem važnosti BiH u američkom Kongresu. Shodno tome, mnogi članovi ACBH bili su uključeni u proces izrade Rezolucije za Srebrenicu, a kongresni klub za Bosnu sada broji 30 članova. 

Unaprijed se radujemo budućem radu sa Vama na osnaživanju institucionalnog rasta i stabilnosti bošnjačkog naroda, kako se zločini iz 1990-ih nikada više ne bi ponovili. Nadamo se da ćemo zajedno biti u stanju nastaviti njegovati vrijednosti tolerancije ostvarene kroz razumijevanje i zajedničke interese, i graditi mir ali ne po svaku cijenu i ne na uštrb pravde i kolektivnog sjećanja Bošnjaka. 

Unaprijed se radujemo što ćemo sarađivati sa Vama na pružanju podrške Bosni i Hercegovini, demokratskoj zemlji blagoslovljenoj mirom, slobodom i dostojanstvom za sve. 

Srdačno, 

Haris Hromić, predsjedavajući Odbora povjerenika 

New York, 23. septembra 2012. 

cc: članovi Upravnog odbora

Admir Serifovic, predsjednik
Adna Karamehic-Oates, dopredsjednik i blagajnik

Denis Mrkva, direktor marketinga
Djenita Pasic, direktor i generalni savjetnik
Lejla Hadzic, direktor Odjela za komunikacije
Patrick McCarthy, direktor Odjela za razvoj
Selma Dautovic-Toskic, direktor Odjela za terenski rad

Izvršni direktor       Ajla Delkić

 

 

Pismo zahvalnosti reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću

 

New York, 23. septembra 2012. 

Njegova Eminencija dr. Mustafa ef. Cerić,

Islamska zajednica u BiH, Ured muftijstva

Obala Isa-bega Ishakovica 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

Uvažena Eminencijo, 

U ime Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washington DC-ju, želim izraziti najdublju zahvalnost za podršku koju ste godinama pružali ovoj instituciji. 

Bosansko-američka zajednica ima nezamjenjivu ulogu u ishodima tretnutne situacije u Bosni i Hercegovini (BiH). Kao što ste i sami upoznati, mi neumorno radimo kako bismo osigurali da Sjedinjene Države ostanu angažirane i informirane o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine sa snažnim i odlučnim liderima kao što ste Vi, uspjeli smo mobilizirati bosansko-američku zajednicu da se aktivno uključi u američki politički proces, od kojeg će BiH, dugoročno gledano, nedvojbeno imati koristi. 

U dvadeset godina svog mandata Reisu-l-uleme vodili ste Bošnjake kroz neke od najgorih momenata u našoj historiji. Zahvalni smo Vam za vodstvo, podršku i ustrajnost, a najviše od svega, zahvalni smo Vam što ste bili lider kojim se možemo ponositi. Lider koji podučava miru ali ne po svaku cijenu i ne na uštrb kolektivnog sjećanja, vođa koji cijeni toleranciju ostvarenu kroz razumijevanje, vođa koji je svjestan važnosti institucionalnog rasta i stabilnosti, vođa koji je mobilizirao bošnjački narod da se aktivira i uzajamno osnažuje kako se zločini iz 1990-ih nikada više ne bi ponovili. 

Hvala Vam za inspirativno vodstvo tokom godina, a njviše od svega, hvala Vam što ste bili lider koji brani i živi najbolja načela demokratskog upravljanja i institucionalne stabilnosti. Vaš lični primjer transformacijskog vodstva, koji je blagoslovljen kontinuitetom, poklon je za generacije koje dolaze. 

Nadamo se da ćemo nastaviti raditi sa Vama u našim budućim aktivnostima usmjerenim na pružanje podrške Bosni i Hercegovini, demokratskoj zemlji blagoslovljenoj mirom, slobodom i dostojanstvom za sve. 

Srdačno, 

Haris Hromić, predsjedavajući Odbora povjerenika 

cc: članovi Upravnog odbora

Admir Serifovic, predsjednik
Adna Karamehic-Oates, dopredsjednik i blagajnik

Denis Mrkva, direktor marketinga
Djenita Pasic, direktor i generalni savjetnik
Lejla Hadzic, direktor Odjela za komunikacije
Patrick McCarthy, direktor Odjela za razvoj
Selma Dautovic-Toskic, direktor Odjela za terenski rad

Izvršni direktor       Ajla Delkić