A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji u Aleksandriji

Aleksandrija, 17. juni 2010. (MINA) -  Jučer (srijeda 16.06.2010) je u Aleksandriji - Egipat otvorena konferencija pod naslovom: „Inicijative u edukaciji, nauci i kulturi u pravcu unapređenja Američko-muslimanskih odnosa" posvećena godišnjici povijesnog govora predsjednika SAD Baraka Obame od 4. juna, 2009. godine u Kairu o „novom početku" u odnosima između Amerike i muslimanskog svijeta.

reis-aleksandirja-2010

U svom pozdravnom govoru Farah Pandit (Pandith), specijalni predstavnik Stejt Departmenta za muslimanske zajednice kazala je da je kairski govor predsjednika Obame od povijesnog značenja jer je ustanovio novi način komunikacije američkog predsjednika sa muslimanskim svijetom kako u tonu tako i u sadržaju. „Govor predsjednika Obame u Kairu je dao snažan poticaj za dijalog i otvorio nove mogućnosti za suradnju između Amerike i raznolikog muslimanskog svijeta" - naglasila je Farah Pandit. Otvaranju konferencije u Aleksandriji prisustvovala je i ambasadorica SAD Margaret Skobi (Scobey) u Kairu te Ahmed Derviš, egipatski državni ministar za razvoj. 

Izaslanik generalnog sekretara Arapske lige Hišam Jusuf u svom pozdravnom obraćanju je također ukazao na važnost kairskog govora predsjednika Obame, ali je naveo i teškoće u odnosima muslimanskog svijeta sa američkom vanjskom politikom u vezi sa palestinskim pitanjem.

 Ismail Siradžuddin, direktor Aleksandrijske biblioteke i domaćin konferencije je u svom uvodnom ekspozeu pozvao  Ameriku i Muslimanski svijet da otvore vrata suradnje mladim naraštajima u oblasti obrazovanja, nauke i kulture kao najboljeg načina za međusobno upoznavanje i razumijevanje. „Kao u prošlosti muslimani i u sadašnjosti imaju mnogo toga ponuditi Zapadu, posebno Americi, ali isto tako muslimani treba da budu otvoreni za nova saznanja koja nudi Zapad, posebno Amerika koja je danas u vrhu naučnog istraživanja i tehnološkog napretka" - naglasio je direktor Siradžuddin.

reis-aleksandirja-2010-2

Kao što je poznato reisu-l-ulema Cerić je odgovorio na kairski govor predsjednika Obame koji je objavljen u godišnjem izvještaju o religiji „C1 - Word Dialogue" za 2009. godinu u kojem se zahvalio predsjedniku Obami što nije zaboravio stradanje bosanske djece u genocidu te izrazio nadu da predsjednik Obama nastavi misiju dobre volje nakon Ankare i Kaira do Teherana.

Govoreći na sesiji o temi „Međuvjerski dijalog" zajedno sa prof. Miroslavom Volf, reisu-l-ulema Cerić je ocijenio da je kairski govor predsjednika Obame vjerovatno najznačajniji događaj u prošloj godini. U tom govoru izražena je dobra volja prema islamu i muslimanima od američkog predsjednika na uvjerljiv i jednostavan način.

reis-aleksandirja-2010-1

- Kairski govor predsjednika Obame je obrazac za međuvjerski i međukulturni dijalog. Muslimani su  prvi put čuli od predsjednika SAD da Amerika i muslimani „dijele zajedničke principe - principe pravde i napretka; tolerancije i dostojanstva svakog čovjeka". To je, bez sumnje, kod većine muslimana u svijetu izazvalo pozitivno osjećanje i oslobodilo pozitivnu energiju. Muslimani su imali velika očekivanja od kairskog govora, posebno u vezi sa palestinskim pitanjem. Nakon godinu dana neka očekivanja se ipak nisu ostvarila ni kod muslimana ni kod Amerikanaca. No, to ne znači da treba odustati od ideala koje je predsjednik Obama postavio u svom govoru o „novom početku" između Amerike i muslimana. Ne treba zaboraviti da postoje i oni koji su protiv bilo kakvog približavana između Muslimanskog svijeta i Amerike. Mi koji vjerujemo u dijalog, mi koji znamo za istinska prijateljstva između američkog i muslimanskog naroda, mi koji se borimo za istinu, pravdu, mir i sigurnost uvijek i na svakom mjestu moramo udružiti snage na putu općeg dobra za svakog čovjeka. Moj muslimanski narod u Bosni i Hercegovini je zahvalan na istinskom prijateljstvu i nesebičnoj pomoći američkog naroda u njegovoj odbrani od genocida potkraj prošlog stoljeća - zaključio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić svoje izlaganje na konferenciji u Aleksandriji.