A+ A A-

Delegaciju njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 26. maj 2010. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas delegaciju njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart na čelu sa biskupom dr. Gebhardom Fuerstom u kojoj su još bili dr. Heinz Spat, generalni vikar i dr. Hansjorg Schmid sa Katoličke akademije u Stuttgartu.

delegacija-njemacke-biskupije-01

Biskup Fuerst je istakao važnost integracije muslimana u njemačko društvo posebno naglašavajući zajedničke aktivnosti muslimana i kršćana na promoviranju dijaloga, moralnih vrijednosti,  mira i slobode. On je naglasio potrebu zajedničkog rada na prepoznavanju znakova vremena i potreba savremenog čovjeka od od strane vjerskih zajednica što je bitno opredjeljenje II vatikanskog koncila.

delegacija-njemacke-biskupije-02

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukazao je na važnost koraka koje poduzima Njemačka u okviru projekta Njemačka konferencija o islamu i otvaranja fakulteta islamskih nauka na jednom od njemačkih univerziteta, cijeneći da Njemačka može imati i odraditi povijesnu ulogu za Evropu u vezi integracije i institucionalizacije muslimana u njemačko društvo.

Također, delegacija biskupije Rottenburg-Stuttgart posjetila je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu gdje se susrela sa profesorima fakulteta i tom prilikom su razmijenjena mišljenja o saradnji obrazovnih institucija na polju edukacije i znanstvene razmjene.