Promo banner

A+ A A-

Reisu uručeni prvi primjerci knjige Reisofobija

Sarajevo, 1. april 2010. (MINA) - Fatmir Alispahić,  autor knjige „Reisofobija" danas je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafi Ceriću uručio prve primjerke svoje knjige.

Knjiga „Reisofobija"  bosanskog i tuzlanskog  publiciste Fatmira Alispahića nije samo svjedočanstvo o nečuvenoj medijskoj islamofobiji u Bosni i Hercegovini, već je to i zapis o autoru, kao jednom Bošnjaku, koji se ne boji svoje slobode da brani vlastite vjerske, kulturne i nacionalne vrijednosti. Svojim prepoznatljivim spisateljskim stilom, Fatmir Alispahić po prvi put, u kontekstu medijskog tretmana Islamske zajednice, ukazuje na značaj i značenje institucije Reisu-l-uleme u Bošnjaka.

Prvi_primjerak_knjige_Reisofobija_za_Reisu-l-ulemu-01.04.10

Alispahićev napor da dekonstruira medijsku hajku na instituciju Reisu-l-uleme nije motiviran službenim interesom, već, kako to iz knjige proizilazi, iskrenim uvjerenjem da je to stožer oko kojeg su Bošnjaci okupljeni ne samo u smislu njihove duhovne potrebe, već i u smislu njihove kulturne i nacionalne svijesti.

Knjiga „Reisofobija" konstatira da su zlonamjeni napadi i omalovažavanja institucije Reisu-l-uleme u takozvanim nezavisnim medijima jednaki napadima i omalovažavanjima vjerske, kulturne i nacionalne časti Bošnjaka. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uzet samo kao živi primjer kampanje koja traje danima, mjesecima i godinama na očigled nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Također, za autora knjige je posebno intrigantna primjetna šutnja političkih dužnosnika u Bošnjaka, kojima Islamska zajednica, posebno institucija Reisu-l-uleme, uglavnom služi kao logistika za političku promidžbu.

Knjiga_Reisofobija_01.04.10

Knjiga dokumentira vrstu i karakter odnosa medija u Bosni i Hercegovini prema Islamskoj zajednici i Reisu-l-ulemi. Između ovih medija izdvaja se Dnevni avaz, koji nije samo omogućio da se čuje glas Islamske zajednice u prezentiranju njenih stavova, činjenica i zaštiti njezinog ugleda i časti, već je, uz rizik da bude obilježen kao „vjerska" novina, prihvatio na zakonu utemeljeno pravo Reisu-l-uleme i Islamske zajednice na njihov ravnopravan i nedoziran tretman u javnom diskursu.

„Reisofobija" poručuje da sloboda mišljenja, govora i pisanja mora biti prihvaćena i omogućena svima, a ne samo onim medijima kojima je dopušteno da vrijeđaju islam, muslimane i Islamsku zajednicu, bez prestanka i ikakvih obzira. Fatmir Alispahić knjigom „Reisofobija" otvara oči da se lakše mogu prepoznavati zagovornici i promotori istinskih demokratskih vrijednosti u svoj njihovoj kompleksnosti i jednakog medijskog tretmana uvijek i na svakom mjestu različitih društvenih grupa. Stoga knjiga pomaže Bošnjacima da prepoznaju važnost nepristrasnog medija i promocije vlastitiog glasa u javnosti.

Knjiga_Reisofobija

U tom kontekstu izlazak knjige „Reisofobija" Fatmira Alispahića svakako će biti od koristi imamima, hatibima, muderisima, vjeroučiteljima i svim muslimanima i muslimankama da se još jednom podsjete na složene izazove kroz koje je Islamska zajednica prolazila i prepoznavaju slične izazove u sadašnjosti i budućnosti, kao i važnosti vjerskih i moralnih vrijednosti i jedinstva Islamske zajednice.