Promo banner

A+ A A-

Predramazanski sastanak Reisu-l-uleme s muftijama i glavnim imamima

Sarajevo, 18. avgust 2009. (MINA) - Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazana i prvi dan posta je u petak 21. avgusta 2009. godine.

Tim povodom danas je u amfiteatru Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu održan tradicionalni predramazanski  sastanak reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića s muftijama i glavnim imamima.

Reisu-l-ulema dr. Cerić  je u svom obraćamju ukazao na najznačajnije obaveze koje predstoje u toku mjeseca Ramazana.

Generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić govorio je  o aktivnosti Islamske zajednice kroz prizmu novih akata, šef Ureda za zekat mr. Elnur Salihović o obavezi zekjata, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Muharem Omerdić o ovogodišnjim ramazanskim aktivnostima i šef Službe za odnose s javnošću Ekrem Tucaković o aktivnostima ove službe.

Na ovom sastanku glavni imami su upoznati s Uputama Savjeta reisu-l-uleme, koje MINA donosi u cjelosti :

"Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe." (Er-R'ad, 11)

Savjet reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojeg prema članu 60 Ustava Islamske zajednice, čine reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme, dekan Fakulteta islamskih nauka i muftije, sastaje se povremeno i u slučaju potrebe da se muslimanima saopći neka važna poruka. 

Savjet reisu-l-uleme održao je petu, tematsku sjednicu posvećenu duhovnom stanju muslimana, 20. šabana 1430. / 11. augusta 2009. godine. Nakon prezentiranja izvještaja od strane muftija i članova Savjeta reisu-l-uleme, te iscrpnih diskusija donesene su slijedeće upute koje su prezentirane na sjednici Rijaseta, održanoj 12. augusta 2009. godine.

Savjet reisu-l-uleme je svjestan brojnih izazova i poteškoća sa kojima se suočavaju muslimani, od vrijeđanja njihovih osjećanja i islamskih vrijednosti, do uznemiravanja, zabrinutosti za ekonomsku budućnost i sigurnost, širenja predrasuda i straha, kao i djelovanja različitih ideoloških i sektaških grupa i pojedinica koji nagrizaju njihovu duhovnu snagu i jedinstvo.

Savjet reisu-l-uleme izražava zahvalnost imamima i muslimanima na kontinuiranim naporima u cilju očuvanja vjerskog jedinstva, predanosti temeljima naše vjere, čuvanju islamske tradicije Bošnjaka, podršci koju daju afirmaciji nacionalnog i kulturnog identiteta i njegovanju ljubavi prema svojoj domovini.

Savjet reisu-l-uleme osuđuje svaku vrstu radikalizma i ekstremizma i odbacuje svaku vrstu narušavanja zajedništva u vjeri.

Savjet reisu-l-uleme naglašava predanost Islamske zajednice dijalogu i razgovoru o svim važnim pitanjima za islam i muslimane. Također, Savjet reisu-l-uleme osuđuje sve pokušaje tekfirenja (anatemisanja muslimana), etiketiranja, unošenja podjela i razdora među muslimane po bilo kojem osnovu. Savjet reisu-l-uleme ističe odlučnost Islamske zajednice da čuva svoje institucionalno i duhovno jedinstvo i da se suprotstavi svim pojedincima i grupama, bez obzira odakle dolazili, koji, navodno u ime vjere, dovode u pitanje dostignute institucionalne standarde, autentičnu islamsku praksu i akademsku slobodu, omalovažavaju naše vjerske izvore i učitelje, destruktivno djeluju po sveukupne interese Bošnjaka i naše domovine.

Savjet reisu-l-uleme ukazuje da zapuštenost džemata i pasivan odnos nekih imama prema svojim radnim obavezama u džematu pogoduje opadanju funkcionalnosti džemata, stvara prazan prostor koji nastoje koristiti različite alternativne grupe i pojedinci sumnjivih namjera, što dovodi do narušavanja reda u džematima i džamijama. Savjet reisu-l-uleme traži od imama da svojim angažmanom i misionarskim duhom budu istinski predvodnici i opslužitelji svojih džemata i na taj način zatvore put ulasku samozvanih misonara.

Savjet reisu-l-uleme sugerira svim imamima da predstojeće mubarek dane ramazana iskoriste za još intenzivniji razgovor sa svojim džematlijama, da se što više posvete afirmaciji duhovnog i institucionalnog jedinstva muslimana kroz Islamsku zajednicu, njene institucije i islamsku tradiciju Bošnjaka, te ukažu na sve opasnosti od podjela, narušavanja reda i discipline i ukažu na odlučnost Islamske zajednice da štiti čast i dignitet muslimana i islamskih vrijednosti.

Savjet reisu-l-uleme traži da se što hitnije priđe realizaciji ustavne odredbe kojom muderisi vjerskih predmeta u medresama i na fakultetima Islamske zajednice trebaju dobiti muraselu Reisu-l-uleme za svoj rad.

Savjet reisu-l-uleme podstiče naučne i obrazovne ustanove Islamske zajednice da se intenzivnije posvete istraživanju duhovnog stanja muslimana, koristeći relevantne naučne metode da istraže nova stremljenja u vjeri i nove vjerske grupacije koje odudaraju od islamske tradicije Bošnjaka, kroz izradu seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova ili realizaciju drugih vidova istraživačkih projekata. Rijaset Islamske zajednice će uzimati rezultate tih istraživanja i rukovoditi se tim rezultatima i preporukama prilikom donošenja svojih stavova i odluka.

Savjet reisu-l-uleme naglašava važnost vođenja ljetopisa džemata i traži da imami ozbiljno pristupe ovom poslu, da bilježe sve događaje i zapažanja u svojim džematima, probleme i dileme sa kojim se naš narod susreće. Prikupljeni podaci u tim ljetopisima mogu biti važan faktor u donošenju bitnih odluka za budućnost Islamske zajednice i muslimana na ovim prostorima. 

"Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu." (El-Maide, 2)