A+ A A-

Reis primio novoimenovanog saudijskog ambasadora

Sarajevo, 4. avgust 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio novoimenovanog ambasadora Saudijske Arabije u BiH  Eid bin Mohammeda bin Ali-Thakafija.

 

 

Reisu-l-ulema je ambasadoru izrazio dobrodošlicu i zaželio uspješnu diplomatsku misiju u Sarajevu.

Ambasador Saudijske Arabije Eid bin Mohammed bin Ali-Thakafi se interesirao za stanje Islamske  zajednice sa posebnim zanimanjem za sve učestalije napade na vrijednosti Islama i islamske zajednice u čemu se mogu prepoznati elementi islamofobije.

Reisu-l-ulema je iscrpno izvijestio ambasadora o organizaciji Islamske zajednice i o funkcioniranju institucija Islamske zajednice od džemata do  medrese i mekteba te ukazao na važnost Saudijske Arabije koja ima velike zasluge za očuvanje i razvoj islamskog identiteta u cijelom svijetu pa tako i u BiH, te zato ima i pravo da zna  kakvo je stanje islama i  muslimana u BiH i šire. Nažalost, islamofobija koja ima globalni karakrter nije mimoišla ni BiH unatoč činjenici da su bosanski  muslimani doživjeli genocid, mada su učinili sve  da se prilagode životu evropskih vrijednosti  i uvjetima suživota i tolerancije  kakva je hiljadugodišnja povijest BiH.

 

 

 Reisu-l-ulema je zahvalio ambasadoru na njegovom zanimanju i obećao mu da će ga  blagovremenio i detaljno obavještavati o svim pojavama islamofobije i ometanjima na putu da muslimani imaju pravo na život,vjeru, slobodu, imetak i čast.