A+ A A-

Reisu-l-ulema će posjetiti IZ Kosova

Sarajevo, 3. avgust, 2009. (MINA) - Na poziv Islamske zajednice Kosova, delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zvanično će postetiti Islamsku zajednicu Republike Kosovo od 06. do 08. avgusta, 2009. god. i razgovarati sa muftijom kosovskim Naimom Trnavom o razumjevanju i saradnji ove dvije samostalne islamske zajednice nakon raspada bivše Jugoslavije.

 

 

Delegaciju Islamske zajednice Bosni i Hercegovine na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem čine predsjednik Sabora IZ-e u BiH Edhem Bičakćić, generalni sekretar Rijaseta IZ-e Muhamed Salkić, glavni urednik islamkog informativnog lista „Preporod" Aziz Kadribegović, glavni muftija Islamke zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, rektor međunarodnog univerziteta Mevlud Dudić, pomoćnik muftije zagrebačkog Aziz ef. Hasanović i član Mešihata Islamke zajednice u Hrvatskoj Mirza Šabić.

Kao što je poznato, u bivšoj Jugoslaviji muslimani - Bošnjaci i Albanci- imali su jednu i jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu. Raspadom Jugoslavije, došlo je do osamostaljivanja islamskih zajednica na principu državne samostalnosti bivših jugoslovenskih republika pri čemu je Sarajevo i dalje ostalo više kao duhovno  nego administrativno središte muslimanima Bošnjacima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u značajnoj mjeri u Crnoj Gori. 

Muslimani na Kosovu su većinski Albanci pa se i Islamska zajednica na Kosovu osamostalila shodno potrebama i aspiracijama kosovskih Albanaca. Međutim, na Kosovu danas živi i oko 50.000 Bošnjaka, koji Sarajevo doživljavaju kao svoj duhovni centar i zato već duže vrijeme traže da ih Sarajevo zijareti kako bi se upoznalo o njihovom halu na Balkanu. Stoga se  očekuje da delegacija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine najviše vremena provede sa muslimanima Bošnjacima u Prizrenu i Dragaša.

 Reisu-l-ulema Cerić će u petak, 7. augusta, imamiti i hutbu održati na bosanskom jeziku u jednoj od prizerenskih džamija.  

Posjetu delegacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini treba razumjeti kao čin dobre volju da se razmjene iskustva u radu i djelovanju dviju saomostalnih islamskih zajednica - na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, te da se pruži potrebna pomoć kosovskim Bošnjacima u vjerskom, kulturnom i nacionalnom pogledu.

Očekuje se i potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice Republike Kosovo.