Logo

Povratnici u Kaljinu kod reisu-l-uleme

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

Sarajevo, 16. februar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio predsjednika  Udruženja za izbjeglice i raseljena lica, obnovu i izgradnju sa Sokoca, Rahmana Babića, povratnika iz Knežine  Rifata Vrabca i imama iz Kaljine Jasmina ef. Bajrića.

            Ovaj susret  je rezultat nedavne posjete  reisu-l-uleme Kaljini i dogovora s povratnicima da se Reisu-l-ulema uključi u pomoć da njihovi zahtjevi dođu do nadležnih organa koji mogu pomoći iz fodova za održiv povratak u ovaj kraj na području opštine Sokolac.

            Reisu-l-ulema je zahvalio predsjedniku udruženja Babiću, povratniku Vrabcu i imamu Bajriću što nastoje da podsjete na problem povratka u ovo područje.

Povratniku Rifatu Vrabcu se posebno zahvalio što je praktičnim primjerom pokazao patriotizam i visoku svijest za oporavak bošnjačkog naroda nakon agresije i genocida nad bošnjačkim narodom.

            Jasmmin ef. Bajrić je još jednom pokazao svoju ljudsku i imamsku svijet jer se zalaže za svoje džematlije da se vrate i da ostanu. Imam je  ukazao da džemat Kaljina i općina Sokolac gdje žive Bošnjaci još nemaju  potrebne uvjete kao što je struja, voda, škola, ambulanta, saobraćaj i drugo. U svemu tome državne institucije i entitetske bi se morale udružiti  i pomoći da se ljudima omogući da, kada se vrate, mogu ostati i nastaviti živjeti.

            Tim povodom predsjednik Udruženja za izbjeglice i raseljena lica  Rahman Babić je između ostalog rekao :

            - Mi Bošnjaci imamo ogromne probleme u povratku. Povratnici nemaju od čega da žive. Teško je dobiti posao, ali mi imamo poljoprivredni potencijal od kojeg bi mogli živjeti.Zato bi nam dobro došla pomoć u poljoprivrednim mašinama, alatkama, sjemenima i drugom. Kada bi nam u tome bio obezbjeđen bar minimum mi bismo uspjeli opstati. Zato smo pokrenuli jedan projekat u vrijednosti od oko četiri miliona KM čiji su potpisnici općine, kanton i Federacija, ali se on teško realizuje. Zato ovim putem, cijeneći ovaj susret s reisu-l-ulemom, pozivam nadležne institucije i očekujem da će oni čuti naš glas. Posebno skrećemo pažnju da dolazi proljeće i da bi trebalo iskoristiti sve mogućnosti da se povratnicima pomogne u nabavci sjemena i mehanizacije kako bi mogli obaviti proljetnu sjetvu.

            Povratnik Rifat Vrabac iz Knežine je rekao da je pomenuto Udruženje trebalo da se registruje na području opštine Sokolac, a ne u Sarajevu. Ono bi trebalo da zastupa sve povratnike. Da bi naš povratak uspio treba nam više koordinacije i sve naše organizacije koje rade na povratku trebale bi se ujediniti i raditi zajedno.

            Imam iz Kaljine Jasmin ef. Bajrić je zahvalio Reisu-l-ulemi na prijemu, jer je to, kako je rekao potvrda, da povratnici nisu sami sebi prepušteni. Poručio je svim svojim džematlijama, udruženjima i svim drugim koji se bave povratkom da budu jedinstveni, kako bi bili jači i močniji. Pozvao je reisu-l-ulemu dr. Cerića da svojim autoritetom pomogne otvoriti vratra nadležnih ministarstava i drugih državnih instituacija da im pomognu u održivom povratku.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.