Promo banner

A+ A A-

SAOPĆENJE REISU-L-ULEME U POVODU SUĐENJA FATI ORLOVIĆ

reis_small     Sarajevo, 16. februar 2007. (MINA) -  Povodom suđenja Fati Orlović u Općinskom sudu u Srebrenici, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

     -Danas 28. muharrema, 1428. god. po hidžri, odnosno 16. februara, 2006. god. po miladu, bit će zapisano da je Fati Orlović iz Konjević-Polja suđeno u Općinskom sudu u Srebrenici zato što se usprotivila izgradnji pravoslavne crkve na njezinom privatnom imanju. Dok muslimani klanjaju džumu-namaz, danas se u Srebrenici, gdje je počinjen genocid protiv Bosanskih muslimana, sudi Fati Orlović zato što je živa i zato što je hrabra da pred Srpskom pravoslavnom crkvom, pred srpskim sudijama, pred srpskom porotom i pred svjetskim licemjerjem kaže: „U mojoj avliji nema mjesta za pravoslavnu crkvu“.

     Danas će ostati upamćeno da Bosanski muslimani nemaju predstavnike u vlasti koji mogu zaštititi njihova ljudska prava.

     Neodgovrno je prozivati IZ-u da zaštiti Fatu Orlović. IZ-a nema sudove, nema policiju, nema vlast i moć da zaštiti pravo na privatnu imovinu građana države Bosne i Hercegovine. Nije primjereno pozivati IZ-u da zaštiti imovinska prava Fate Orlović, pored tolikih političara, državnih institucija i sudija čiji je posao da štite ljudska prava i dostojanstvo. Gdje su državne institucije, domaće i međunarodne organizacije zadužene da štite ljudska prava? Gdje su bošnjački predstavnici u RS-u da zaštite Fatu Orlović svojim glasom, svojim krikom, svojom ostavkom, svojom predstavkom OHR-u? Gdje je ministar bezbjednosti i sigurnosti da osigura mir Fati Orlović? Gdje je Dom naroda za zaštitu nacionalnih interesa Bošnjaka? Čiji je nacionalni interes Fata Orlović? Gdje je potpredsjednik RS? Dokle će se testirati strpljenje muslimana? Gdje je kraj progonu i genocidu nad Bosanskim muslimanima?  dakle,

     IZ-a u BiH jasno i nedvosmisleno traži od domaćih i međunarodnih dužnosnika u državi Bosni i Hercegovini da odmah i bezuvjetno zaustave sudski proces protiv Fate Orlović zato što je to udar na čast i dostojanstvo svih muslimana, kao i na čast i ponos svih ljudi zdravog razuma.

      IZ-a u BiH zahtjeva da se Fati Orlović omogući pristup njezinoj privatnoj imovini tako što će se izmjestiti pravoslavna crkva u Konjević-Polju koja je podignuta bez njezinog znanja i dopuštenja dok je bila u progonstvu, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme.