A+ A A-

REISU-L-ULEMA NA KONFERENCIJI U LEIDENU

mustafaceric     Sarajevo, 21. februar 2007, (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će na poziv Univerziteta u Leidenu prisustvovati Konferenciji « Akademska sloboda i religijska sloboda – tenzije i kompromisi u koegzistenciji dvaju fundamentalnih prava » koja se od 26. do 28. februara održava u holandskom gradu Leidenu.

     Eminentni  učenjaci  iz različitih zemalja će se obratiti sa nekoliko "gorućih pitanja" koja su se pojavila tokom nekoliko proteklih godina:

     „Historija Institucionalne obuke imama u Bosni-Hercegovini“ je tema o kojoj će izlagati reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

     Programom su predvidjena i  sljedeća predavanja:

„Historijski metod biblijske interpretacije:njena priroda, korist, porijeklo i limitacije“, prof.dr.H.J.Jonge,  „Inkvizicija u Egiptu:dilema kur'anske studije“ prof.dr.Nasr Hamid Abu Zayd, „Otpuštanje A.J. Wensincka sa Royal akademije arapskog jezika u Kairu“ , predvač U.Ryad M.A.,“Historičari i religija kao predstavnici religijske promjene“, dr.A.F.de Jong,“ „Evropske inicijative prema obuci imama:Historijska perspektiva s posebnim naglaskom na "Mullah kurseve" Trećeg Rajha“, prof.dr.P.S.van Koningsveld, „Akademska , obuka imama: nedavne diskusije i inicijative u Holandiji“, predavač M-Ghaly M.A. „Tradicionalna obrazovna pozadina Marokanskih imama koji rade u Holandiji, Mohsen Haredy M.A. „Program obuke imama u Italiji“, Yahya Sergio Yahe Pallavicini, „Akademska sloboda i autoriteti koji se natječu:Historijske refleksije“, prof.Ernan McMullin, „Sloboda misli i autoritet tradicije kod Spinoze i moderni judaizam“, prof.dr.R.W.Munk, „Evolucija i inteligentini dizajn:Akademska sloboda za obje strane“, prof..dr. W.B.Drees, „Tragom krize karikatura: Prijetnje akademskoj slobodi i slobodi izražavanja akademika u medijim“, prof. Tim Jensen, „Akademska sloboda islamskih studija i prismotra muslimanskih aktivista u Indoneziji“, prof.dr.M. Machasin, i „Akademska sloboda u SAD nakon 11.septembra“, prof.Dr.Beshara Doumani.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će iskoristiti boravak na Konferenciji u Lajdenu i prisustvovati u Den Hagu izricanju presude 26. februra u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore o čemu je obavještena ambasada BiH u Holandiji.