Logo

Reisu-l-ulema primio predstavnike Udruženja porodica poginulih i nestalih "Džemat Han Ploča 93"

  • Published in
  • Kategorija: Reisu-l-ulema
  • Štampa

15 06 2021 03 reis posjeta kiseljak

Reisu-l-ulema primio predstavnike Udruženja porodica poginulih i nestalih "Džemat Han Ploča 93"

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas predstavnike Udruženja porodica poginulih i nestalih "Džemat Han Ploča 93".

Delegacija koju je predvodio glavni imam Medžlisa IZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić upoznala je reisu-l-ulemu Kavazovića sa radom ovog Udruženja koje se bori za pravdu žrtava zločina kojeg su juna 1993. godine bošnjačkim civilima počinile snaga HVO-a. Predstavnici Udruženja su ukazali i na nerad Tužilaštva BiH na procesuiranju počinilaca ovog stravičnog zločina.

Treba dodati da su u delegaciji Udruženja bili: predsjednik Mersed Duharkić, sekretar Izudin Dahija, advokat Admir Đulić i hfz. dr. Abdu-l-Aziz Drkić, sin tadašnjeg imama džemata Han Ploča r. Omera ef. Drkića koji je jedan od 38 Bošnjaka čija tijela ni nakon 28 godina nisu pronađena.

15 06 2021 03 reis posjeta kiseljak 1

Reisu-l-ulema je iskazao svoju podršku radu Udruženja uz poruku da se za pravdu dužnost boriti ma koliko spora bila i nedostižnom se činila.

Inače, poslije Ahmića ovo je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište u kojem su bošnjački civili stradali od HVO-a.  Jedinice Hrvatskog vijeća obrane u roku desetak dana iz sela Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići zarobile su i ubile 78 Bošnjaka, među kojima je i djevojčica od trinaest godina.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.